Spis treści
- Opis
- Działanie
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Skład
- Adres producenta
- Podmiot odpowiedzialny
OpisProbiotyk zawierający szczepy bakterii kwasu mlekowego, stosowany po antybiotykoterapii.
Do postępowania dietetycznego:
- przy
zaburzeniach ze strony układu pokarmowego w trakcie i po
antybiotykoterapii celem odbudowania fizjologicznej flory jelitowej.
- wspomagająco przy leczeniu biegunek infazyjnych również pochodzenia wirusowego
- dla zachowania prawidłowej pracy jelit i wspomagania (poprawy) procesu trawienia w przewodzie pokarmowym
- przy wystąpieniu tzw. biegunki podróżnych
DziałanieTo preparat zawierający wyselekcjonowane szczepy żywych kultur bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus acidophilus (La-5), Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27), Bifidobacterium lactis (Bb-12); TRILAC® korzystnie działa na przewód pokarmowy człowieka, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, które obniżając pH w przewodzie pokarmowym umożliwiają rozwój prawidłowej flory jelitowej oraz zapobiegają osiedlaniu się i rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.
Skład bakterii w leku TRILAC® został dobrany następująco:
Lactobacillus acidophilus (La-5) kolonizuje i rozmnaża się w jelicie cienkim i grubym. Stwarza korzystne warunki do rozwoju Bifidobacterium lactis (Bb-12), bakterii, których ilość w przewodzie pokarmowym maleje u osób starszych. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) nie należy do naturalnej, stałej flory jelitowej, ale jest ważny dla środowiska przewodu pokarmowego, ponieważ produkuje naturalne związki o właściwościach antybiotycznych.
Dawkowanie1-2 kaps. 3 x dziennie przez 2 tygodnie do 1 miesiąca, następnie można stosować do 2 kaps. na dobę.
Najlepiej spożywać z dużą ilością płynu podczas posiłku lub godz. przed
posiłkiem. Po zakończonej kuracji antybiotykowej zaleca się spożywanie
preparatu przez 3 tygodnie.
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą, nadwrażliwość na białko mleka krowiego
Skład1 kapsułka zawiera 1,6 x 10^9 CFU* bakterii kwasu mlekowego:
Lactobacillus acidophilus La-5: 37,5%
Lactobacillus Brodecki subs. Bulgaricus Lb-Y27: 25%
Bifidobacterium lactis Bb-12: 37,5%
*CFU – jednostka formowania kolonii (ang. Colony forming unit)
Substancje pomocnicze: mleko w proszku odtłuszczone, wyciąg z drożdży, sodu askorbinian, magnezu stearynian, inozytol, sodu glutaminian, sodu algininian, glukoza bezwodna.
Osłonka kapsułki: żelatyna, dwutlenek tytanu
Adres producentaZakład Farmaceutyczny „Amara" sp. z o.o.
ul. Stacyjna 5
30-851 Kraków
Podmiot odpowiedzialnyZakład Farmaceutyczny „Amara" sp. z o.o.
ul. Stacyjna 5
30-851 Kraków
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.