Spis treści
- Opis
- Działanie
- Dawkowanie
- Skład
Opis
Dieta wysokobiałkowa, wysokoenergetyczna, bezresztkowa. Produkt granulowany - łatwy w rozpuszczeniu (6 saszetek).
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie
eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02
g/100 kcal lub <0,025 g/100 ml przygotowanego posiłku Nutramil
complex™).
Działanie
Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych - białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Dawkowanie
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako
uzupełnienie diety pacjenta 1-3 saszetki dziennie (300-900kcal).
Sposób przygotowania:
w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku do naczynia zawierającego
150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli
zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia
proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (białko mleka),
kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej MCT 37%), nośniki -
hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sól potasowa
kwasu ortofosforowego, aromaty, diglicynian magnezu, chlorek sodu,
regulator kwasowości- kwas cytrynowy, emulgator - lecytyna sojowa, cytrynian sodu, substancja
słodząca - sacharynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian
cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-a-tokoferylu - wit E; glukonian
manganu, nikotynamid - niacyna, selenin sodu, octan retinylu - wit. A,
przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi,
D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina -
wit. B12, cholekalcyferol - wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy -
foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon - wit. K,
ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy - wit. B1, chlorek chromu
(III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy.
Informacja żywieniowa: |
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g: |
100 g: |
Wartość energetyczna |
1254 kJ/
300 kcal |
1743 kJ/
417 kcal |
Białko
|
18,8 g |
26 g |
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza |
32,2 g
3,9g
<0,058 g |
44,7 g
75,4 g
<0,08 g |
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT |
10,7 g
4,8g
4,0g |
14,9 g
6,7g
5,5g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Sód |
170 mg |
236 mg |
Potas |
349 mg (17%*) |
485 mg |
Chlorki |
160 mg (20%*) |
222 mg |
Wapń |
360 mg (%*) |
500 mg |
Fosfor |
140 mg (20%*) |
194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg (12%*) |
63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg (11%) |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg (20%*) |
2,8 mg |
Miedź |
200 mcg (20%*) |
278 mcg |
Mangan |
0,4 mg (20%*) |
0,56 mg |
Molibden |
10,5 mcg (20%*) |
14,6 mcg |
Selen |
22 mcg (40%*) |
30,5 mcg |
Chrom |
8 mcg (20%*) |
11 mcg |
Jod |
30 mcg (20%*) |
42 mcg |
Witamina A (mg RE) |
160 mcg (20%*) |
222 mcg |
Witamina D |
5 mcg (100%*) |
6,9 mcg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg (40%*) |
5,5 mg |
Witamina K |
15 mcg (20%) |
21 mcg |
Witamina C |
16 mg (20%*) |
22 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg (20%*) |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg (20%*) |
4,4 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 mcg (20%*) |
56 mcg |
Witamina B12 |
0,5 mcg (20%*) |
0,7 mcg |
Biotyna |
10 mcg (20%*) |
13,9 mcg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg (20%*) |
1,7 mg |
Osmolarność - 290 mOsm/l
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.