Spis treści
- Opis
- Działanie
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Skład
- Przechowywanie
- Informacje dodatkowe
Opis
Naturell Lactifer saszetki to produkt zawierający laktoferynę wzbogacony o liposomalną witaminę C oraz inulinę.
Cele stosowania suplementu diety Naturell Lactifer jest:- większe przyswajania żelaza,
- wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Naturell Lactifer to:- Laktoferyna - w produkcie zastosowano surowiec, w którym laktoferyna bydlęca stanowi 95% białka. Laktoferyna jest produkowana metodą liofilizacji, wysycona jonami żelaza. Laktoferyna bydlęca wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej.
- Liposomalna witamina C – witamina C zamknięta w liposomach, dzięki czemu nie podrażnia żołądka oraz charakteryzuje się lepszą biodostępnością i stabilnością niż tradycyjna witamina C. Unikatowa, liposomalna forma witaminy C umożliwia transport celowany, który zapewnia łatwą penetrację witaminy C do komórek.
- Inulina – naturalny prebiotyk. Stanowi materiał odżywczy dla bakterii probiotycznych naturalnie występujących w jelicie.
- Czysty skład – bez substancji wypełniających, konserwantów i barwników syntetycznego pochodzenia.
- Produkt bez dodatku cukru*, bezglutenowy.
* Produkt zawiera naturalnie występujące cukry.
Działanie
Właściwości składników aktywnych:Laktoferyna:To białko, które jest naturalnie wytwarzane przez organizm przez komórki nabłonkowe o funkcji wydzielniczej oraz neutrofile (komórki układu odpornościowego). Laktoferyna występuję w największym stężeniu w siarze, która jest pierwszym mlekiem produkowanym przez matkę po porodzie (7 mg/ml) oraz ludzkim mleku (3 mg/ml). Można je również spotkać w wydzielinach ustrojowych, takich jak: ślina, łzy, pot, płyn rdzeniowo-mózgowy, oraz w wydzielinach dróg oddechowych.
Laktoferyna to białko z rodziny transferryn, które ma silną i odwracalną zdolność wiązania jonów żelaza.
Witamina C:- zwiększa przyswajanie żelaza,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Dawkowanie
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:Dzieci: 1 saszetka na dobę.
Dorośli: 2-4 saszetki na dobę.
Preparat może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Sposób użycia:Zawartość saszetki należy rozpuścić w niewielkiej ilości płynu (wody lub mleka, jogurtu, kefiru, innego płynu) o temperaturze poniżej 37°C. Dobrze wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Laktoferyna ulega denaturacji dlatego nie należy dodawać jej do gorącego płynu.
Rekomendowany okres suplementacji: 3 miesiące.
Przeciwwskazania
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.
Skład
Zawartość w 1 saszetce / 2 saszetkach / 4 saszetkach:Laktoferyna - 100 mg / 200 mg / 400 mg,
Witamina C - 40 mg (50% RWS*) / 80 mg (100% RWS*) / 160 mg (200% RWS*),
Inulina - 832 mg / 1664 mg / 3328 mg.
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: inulina; laktoferyna z mleka krowiego; witamina C (kwas L-askorbinowy).
Przechowywanie
Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed wilgocią i światłem.
Informacje dodatkowe
Naturell
Lactifer
saszetki
czysty skład
bez dodatku cukru
bezglutenowy
dla dzieci
odporność
liposomalna witamina C
zwiększenie przyswajania żelaza
laktoferyna
Kobiety obficie
miesiączkujące
Kobiety w wieku
okołomenopauzalnym
obficie miesiączkujące
- w produkcie zastosowano surowiec, w którym laktoferyna bydlęca stanowi 95% białka
- produkowana metodą liofilizacji, która nie uszkadza struktury białka1
- wysycona jonami żelaza
- wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej zawartej w siarze lub mleku kobiecym2
- naturalny prebiotyk5
- stanowi materiał odżywczy dla bakterii probiotycznych naturalnie występujących w jelicie5
- ** produkt zawiera naturalnie występujące cukry
- zwiększa przyswajanie żelaza6
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego7
- nie podrażnia żołądka3
- charakteryzuje się lepszą stabilnością niż tradycyjna witamina C3, wykazuje 1,77 razy większą biodostępność niż tradycyjna witamina C4
- umożliwia transport celowany, który zapewnia łatwą penetrację witaminy C do komórek3
- * bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia
Zawartość
składników
Laktoferyna
100 mg
200 mg
400 mg
Witamina C
40 mg
(50% RWS*)
80 mg
(100% RWS*)
160 mg
(200% RWS*)
Inulina
832 mg
1664 mg
3328 mg
Dzieci:
Dorośli:
1 saszetka
na dobę
2-4 saszetki
na dobę
Zawartość saszetki należy
rozpuścić w niewielkiej ilości płynu
(letniej wody lub mleka, jogurtu, kefiru,
innego płynu) o temperaturze poniżej 37°C,
po czym dobrze wymieszać.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Zawartość saszetki należy rozpuścić w niewielkiej ilości płynu (wody lub mleka, jogurtu, kefiru, innego płynu) o temperaturze poniżej 37°C,
po czym dobrze wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Rekomendowany okres suplementacji: 3 miesiące.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.
Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed wilgocią i światłem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Literatura:
1. Nowak D., Jakubczyk E., The Freeze-Drying of Foods-The Characteristic of the Process Course and the Effect of Its Parameters on the Physical Properties of Food Materials., Foods., 2020 Oct 18; 9 (10): 1488; doi: 10.3390/foods9101488. PMID: 33080983; PMCID:PMC7603155;
2. Pierce, A., Colavizza, D., Benaissa, M., Maes, P., Taar, A., Montreuil, J. and Spik, G. (1991), Molecular cloning and sequence analysis of bovine lactotransferrin, European Journal of Biochemistry, 196: 177-184; hps://doi.org/10.1111/j.1432-1033.1991.tb15801.x;
3. Davis, Janelle L., et al., Liposomal encapsulated ascorbic acid: Influence on vitamin C bioavailability and capacity to protect against ischemia–repeusion injury, Nutrition and metabolic insights 9 (2016): NMI-S39764;
4. Gopi, Sreerag, and Preetha Balakrishnan, Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability, Journal of liposome research 31.4 (2021): 356-364;
5. Bhanja A, Sutar PP, Mishra M. Inulin-A polysaccharide: Review on its functional and prebiotic efficacy. J Food Biochem. 2022 Dec;46(12):e14386.
6. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
7. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.