Spis treści
Opis Działanie Dawkowanie Przeciwwskazania Skład Przechowywanie Informacje dodatkowe
Opis Naturell Lactifer kapsułki to produkt zawierający laktoferynę wzbogacony o liposomalną witaminę C oraz inulinę.
Suplement diety Naturell Lactifer poleca się stosować w celu: zwiększenia przyswajania żelaza, wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Naturell Lactifer zwiększające przyswajanie żelaza to: Laktoferyna - w produkcie zastosowano surowiec, w którym laktoferyna bydlęca stanowi 95% białka. Laktoferyna jest produkowana metodą liofilizacji, wysycona jonami żelaza. Laktoferyna bydlęca wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej. Liposomalna witamina C – witamina C zamknięta w liposomach, dzięki czemu nie podrażnia żołądka oraz charakteryzuje się lepszą biodostępnością i stabilnością niż tradycyjna witamina C. Unikatowa, liposomalna forma witaminy C umożliwia transport celowany, który zapewnia łatwą penetrację witaminy C do komórek. Inulina – naturalny prebiotyk. Stanowi materiał odżywczy dla bakterii probiotycznych naturalnie występujących w jelicie. Czysty skład – bez substancji wypełniających, konserwantów i barwników syntetycznego pochodzenia. Produkt bez dodatku cukru*, bezglutenowy. * Produkt zawiera naturalnie występujące cukry.
Działanie Właściwości składników aktywnych: Laktoferyna: To białko, które jest naturalnie wytwarzane przez organizm przez komórki nabłonkowe o funkcji wydzielniczej oraz neutrofile (komórki układu odpornościowego). Laktoferyna występuję w największym stężeniu w siarze, która jest pierwszym mlekiem produkowanym przez matkę po porodzie (7 mg/ml) oraz ludzkim mleku (3 mg/ml). Można je również spotkać w wydzielinach ustrojowych, takich jak: ślina, łzy, pot, płyn rdzeniowo-mózgowy, oraz w wydzielinach dróg oddechowych.
Laktoferyna to białko z rodziny transferryn, które ma silną i odwracalną zdolność wiązania jonów żelaza.
Witamina C: zwiększa przyswajanie żelaza, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Dawkowanie Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: Dzieci: 1 kapsułka na dobę.
Dorośli: 2-4 kapsułki na dobę.
Preparat może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Sposób użycia: Kapsułkę można połknąć lub jej zawartość wysypać i rozpuścić w niewielkiej ilości płynu (wody lub mleka, jogurtu, kefiru, innego płynu) o temperaturze poniżej 37°C. Dobrze wymieszać. Laktoferyna ulega denaturacji, dlatego nie należy dodawać jej do gorącego płynu.
Rekomendowany okres suplementacji: 3 miesiące.
Przeciwwskazania Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.
Skład Zawartość w 1 kapsułce / 2 kapsułkach / 4 kapsułkach: Laktoferyna - 100 mg / 200 mg / 400 mg,
Witamina C - 40 mg (50% RWS*) / 80 mg (100% RWS*) / 160 mg (200% RWS*),
Inulina - 55 mg / 110 mg / 220 mg.
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: laktoferyna z mleka krowiego, żelatyna, witamina C (kwas L-askorbinowy), inulina.
Przechowywanie Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
Informacje dodatkowe
Naturell
Lactifer
kapsułki
czysty skład
bez dodatku cukru
bezglutenowy
dla dzieci
odporność
laktoferyna
ciąża i karmienie piersią
liposomalna witamina C
zwiększenie przyswajania żelaza
Kobiety obficie
miesiączkujące
Kobiety w wieku
okołomenopauzalnym
obficie miesiączkujące
w produkcie zastosowano surowiec, w którym laktoferyna bydlęca stanowi 95% białka
produkowana metodą liofilizacji, która nie uszkadza struktury białka1
wysycona jonami żelaza
wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej zawartej w siarze lub mleku kobiecym2
naturalny prebiotyk5
stanowi materiał odżywczy dla bakterii probiotycznych naturalnie występujących w jelicie5
** produkt zawiera naturalnie występujące cukry
zwiększa przyswajanie żelaza6
wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego7
nie podrażnia żołądka3
charakteryzuje się lepszą stabilnością niż tradycyjna witamina C3 , wykazuje 1,77 razy większą biodostępność niż tradycyjna witamina C4
umożliwia transport celowany, który zapewnia łatwą penetrację witaminy C do komórek3
* bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia
Zawartość składników
Laktoferyna
100 mg
200 mg
400 mg
Witamina C
40 mg (50% RWS*)
80 mg (100% RWS*)
160 mg (200% RWS*)
Inulina
55 mg
110 mg
220 mg
Dzieci:
Dorośli:
1 kapsułka
na dobę
2-4 kapsułki
na dobę
Kapsułkę można połknąć
lub jej zawartość wysypać i rozpuścić
w niewielkiej ilości płynu (wody lub
mleka, jogurtu, kefiru, innego płynu)
o temperaturze poniżej 37°C, po czym dobrze
wymieszać.
Kapsułkę można połknąć lub jej zawartość wysypać i rozpuścić w niewielkiej ilości płynu (wody lub mleka, jogurtu, kefiru, innego płynu) o temperaturze poniżej 37°C, po czym dobrze wymieszać. Laktoferyna ulega denaturacji, dlatego nie należy dodawać jej do gorącego płynu.
Rekomendowany okres suplementacji: 3 miesiące.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.
Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed wilgocią i światłem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Literatura:
1. Nowak D., Jakubczyk E., The Freeze-Drying of Foods-The Characteristic of the Process Course and the Effect of Its Parameters on the Physical Properties of Food Materials., Foods., 2020 Oct 18; 9 (10): 1488; doi: 10.3390/foods9101488. PMID: 33080983; PMCID: PMC7603155;
2. Pierce, A., Colavizza, D., Benaissa, M., Maes, P., Taar, A., Montreuil, J. and Spik, G. (1991), Molecular cloning and sequence analysis of bovine lactotransferrin, European Journal of Biochemistry, 196: 177-184; hps://doi.org/10.1111/j.1432-1033.1991.tb15801.x;
3. Davis, Janelle L., et al., Liposomal encapsulated ascorbic acid: Influence on vitamin C bioavailability and capacity to protect against ischemia–repeusion injury, Nutrition and metabolic insights 9 (2016): NMI-S39764;
4. Gopi, Sreerag, and Preetha Balakrishnan, Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability, Journal of liposome research 31.4 (2021): 356-364;
5. Bhanja A, Sutar PP, Mishra M. Inulin-A polysaccharide: Review on its functional and prebiotic efficacy. J Food Biochem. 2022 Dec;46(12):e14386.
6. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
7. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.