Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Skład
Opis
INTESTA jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego,
która uzupełnia dodatkowe potrzeby żywieniowe wynikające z natury
choroby lub z ograniczeń dietetycznych, a które zostały zalecone
przez lekarza i są spowodowane nietolerancją niektórych rodzajów
pożywienia zawierającego różne rodzaje błonnika.
INTESTA poprzez dostarczenie kwasu masłowego do jelita jest
uzupełnieniem diety pacjentów z chorobami układu pokarmowego,
w tym zaburzeń mikrobioty jelitowej.
INTESTA jest przeznaczona do postępowania dietetycznego:
▶ w zespole jelita nadwrażliwego
▶ w biegunkach spowodowanych zaburzeniami mikrobioty
wywołanymi przez antybiotykoterapię, drobnoustroje, chemiolub radioterapię
▶ w chorobach zapalnych jelit
▶ podczas stosowania diet ograniczających spożycie błonnika
pokarmowego w chorobach jelit
Dawkowanie
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
Dorośli: 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem, w trakcie
posiłku lub według wskazań lekarza. Zaleca się stosować przez okres
co najmniej 3 miesięcy. Dzieci powyżej 7 roku życia: 1 kapsułka
dziennie, najlepiej wieczorem, w trakcie posiłku. Zaleca się stosować
przez okres co najmniej 6 tygodni.
W zależności od indywidualnego zapotrzebowania, lekarz może
zalecić inne dawkowanie preparatu.
Zawartość kapsułki ma specyficzny zapach charakterystyczny dla
składnika aktywnego.
Jedna kapsułka preparatu INTESTA zawiera 500 mg
mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia
roślinnego, co odpowiada 150 mg maślanu sodu.
Skład
Składniki: mieszanina całkowicie uwodornionych trójglicerydów
kwasów tłuszczowych z oleju palmowego; maślan sodu; substancja
glazurująca - hydroksypropylometyloceluloza.