Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
- Przeciwwskazania
Opis
Diflos 60 jest produktem w postaci kapsułek, zawierającym mikroenkapsulowane, żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).
Diflos 60 jest przeznaczony dla dzieci powyżej 3 lat i dorosłych.
Diflos 60 jest wskazany
w czasie i po antybiotykoterapii,
w biegunkach o różnej etiologii,
w stanach obniżonej odporności organizmu.
Dawkowanie
Należy stosować pod nadzorem lekarza..
W czasie doustnego przyjmowania antybiotyków, jak również po antybiotykoterapii
5 x 109 LGG 1 raz na dobę w trakcie antybiotykoterapii i 4 tygodnie po - 1 kapsułki
W biegunkach o różnej etiologii
6 x109 LGG 2 razy na dobę przez 5 dni - 1 kapsułka 2 razy na dobę.
W stanach obniżonej odporności organizmu
1 x 109 LGG 1 raz na dobę przez 3 miesiące - 1 kapsułka.
Prawidłowe funkcjonowanie naturalnej mikroflory jelitowej
3 x 109 LGG 2 razy na dobę przez 2 miesiące - 1 kapsułka.
Kapsułkę należy połknąć i popić szklanką zimnego lub ciepłego płynu
(np. woda, mleko, sok owocowy). Kapsułkę można również otworzyć, a jej
zawartość rozpuścić w płynie (jak wyżej) i spożyć bezpośrednio po
przygotowaniu.
Działanie
Mikroenkapsulacja to nowoczesna i unikatowa
technologia produkcji. Mikroenkapsulacja pozwala na zwiększenie
bezpieczeństwa produktu poprzez zwiększenie jego stabilności oraz
zapewnienie dłuższego terminu przydatności do użycia. Efektywność
kolonizacja jelita przez mikroenkapsulowane bakterie probiotyczne jest
bardziej efektywna niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki.
Lactobacillus rhamnosus GG – idealny szczep bakteryjny Lactobacillus rhamnosus GG będący głównym składnikiem produktu Diflos 60:
- jest szczepem pochodzenia naturalnego: został wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka,
- posiada klasyfikację i kod taksonomiczny zgodnie z wytycznymi
FAO/WHO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja
Zdrowia),
- ma potwierdzony w wielu badaniach klinicznych korzystny wpływ na organizm człowieka (900 badań i publikacji):
a. obniża ryzyko wystąpienia objawów ubocznych antybiotykoterapii, takich jak ból brzucha i luźne stolce,
b. zmniejsza częstość występowania biegunki u dzieci przebywających w szpitalach,
c. zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych, a dla infekcji trwających dłużej niż 3 dni,
d. zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami funkcjonowania
przewodu pokarmowego (np. kolką) u niemowląt, objawiające się płaczem i
rozdrażnieniem,
e. zmniejsza częstość występowania zakażeń dróg oddechowych wywołanych przez rinowirusy u niemowląt, - może być stosowany razem z antybiotykiem, ponieważ posiada zerowy potencjał przenoszenia plazmidów.
Skład
maltodekstryna, mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii Lactobacillusrhamnosus
GG (ATCC 53103), żelatyna, substancja przeciwzbrylająca (mono- i
diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym),
barwnik (dwutlenek tytanu – obecny tylko w otoczce kapsułki)
1 kapsułka zawiera 1,2 miliarda mikroenkapsulowanych żywych kultur bakterii Lactobacillusrhamnosus GG
1,2 miliarda mikroenkapsulowanych Lactobacillusrhamnosus GG = 6 miliardów liofilizowanych Lactobacillusrhamnosus GG
Wartość odżywcza
|
100 g
|
1 kapsułka
|
2 kapsułki
|
Wartość energetyczna
|
1599kJ/
382 kcal
|
6 kJ/1 kcal
|
12 kJ/ 2 kcal
|
Białko
|
21 g
|
0 g
|
0 g
|
Węglowodany
|
72 g
|
0 g
|
0 g
|
Tłuszcze
|
1 g
|
0 g
|
0 g
|
LGG
|
3,3 x 1011 cfu
|
1,2 x 109cfu
|
2,4x 109cfu |
Przeciwwskazania
Produkt zawiera żywe kultury bakterii, które są wrażliwe na ciepło. Dlatego nie należy narażać ich na działanie źródeł ciepła, promieni słonecznych oraz na gwałtowne zmiany temperatur. Przechowywać należy w suchym miejscu, w temperaturze nie przekraczającej 25°C.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.