Spis treści
- Opis
- Działanie
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Przechowywanie
Opis
Supportan DRINK to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Zalecana jest do stosowania u pacjentów onkologicznych, wyniszczonych, zagrożonych kacheksją, gdy pacjenci nie mają możliwości dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponieważ żywienie w trakcie leczenia onkologicznego odgrywa ogromną rolę, ta specjalistyczna dieta zalecana jest do stosowania jeszcze przed rozpoczęciem leczenia, w trakcie terapii oraz w okresie rekonwalescencji.
Supportan DRINK to kompletna dieta wysokoenergetyczna, która:
• pomaga zmniejszać skutki uboczne chemioterapii oraz wpływa korzystnie na odporność dzięki zawartości kwasów omega 3,
• pomaga zapobiegać utracie masy mięśniowej dzięki wysokiej zawartości białka,
• pomaga przywrócić siły i energię do walki z chorobą.
Działanie
W zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta, preparat można stosować jako żywienie kompletne lub uzupełniające. W żywieniu uzupełniającym stosuje się 2 butelki na dobę, w celu dostarczenia odpowiedniej ilości kwasów omega-3. W przypadku żywienia całkowitego natomiast pacjentowi podaje się do 5 butelek. Stosowanie Supportan nie wymaga specjalnych przygotowań, można go pić bezpośrednio z butelki, najlepiej smakuje schłodzony.
Produkt zawiera błonnik. Błonnik wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, reguluje pracę jelit i rytm wypróżnień, pomaga w utrzymaniu korzystnej mikroflory w jelitach. Chory otrzymuje również wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Supportan nie zawiera syropu glukozowego, jest dietą bezglutenową, klinicznie wolną od laktozy, dzięki czemu mogą go stosować osoby z ich nietolerancją. Może być stosowany przez chorych z hiperurykemią lub dną moczanową, z uwagi na brak związków purynowych.
Pacjenci onkologiczni, będący w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie lub operacji oraz pacjenci z zaburzeniami odżywania, by szybciej wrócić do pełni sił, powinni dostarczać swojemu organizmowi więcej łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów.
W okresie walki z chorobą organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na energię i wiele kluczowych składników odżywczych. W związku z tym dobrym rozwiązaniem, oprócz stosowania zróżnicowanej diety, jest uzupełnienie jej o specjalistyczną żywność medyczną, która dostarczy niezbędnych substancji odżywczych, minerałów i witamin.
Niedożywienie często towarzyszy osobom cierpiącym na nowotwory i jest jedną z głównych przyczyn nieskuteczności leczenia. Z tego względu, na każdym etapie choroby konieczne jest właściwe żywienie. Choroba nowotworowa wyczerpuje organizm – sprawia, że pacjent traci apetyt, zaburzeniu ulega jego odczuwanie smaków i zapachów. Często utrata masy ciała jest pierwszym objawem choroby. Chemioterapia i radioterapia również wpływają niekorzystnie na apetyt i samopoczucie. Mdłości i wymioty pogłębiają niechęć do jedzenia. Leczenie operacyjne zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię i białko. Wyczerpany niedożywieniem pacjent nie ma sił na walkę z chorobą.
Właściwa dieta powinna zostać wdrożona już w momencie zdiagnozowania choroby onkologicznej. Wówczas może ona zapobiec niedoborom składników odżywczych i utracie masy ciała. Właściwe odżywianie jest jednym z elementów prawidłowej terapii, wpływa pozytywnie na cały proces leczenia na każdym jego etapie. Wsparcie żywieniowe powinno być również stosowane w leczeniu paliatywnym, pozwalając na utrzymanie dobrego stanu odżywienia i poprawę komfortu życia, a także samopoczucia pacjenta.
Supportan DRINK dostarcza pacjentom onkologicznym właściwych proporcji makro- i mikroskładników, dzięki czemu może całkowicie lub częściowo pokryć zapotrzebowanie organizmu pacjenta. Dla osób z zaburzeniami łaknienia niewielka porcja jest łatwiejsza do spożycia niż duży posiłek. DRINK jest sterylny, a jego skład nie powoduje występowania nietolerancji pokarmowych. Jest skoncentrowanym źródłem składników odżywczych dostosowanych do potrzeb pacjentów onkologicznych. Zawartość węglowodanów została w nim obniżona, natomiast zwiększono ilość zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3.
Zwiększona ilość białka w diecie pacjenta z chorobą nowotworową zapobiega niedożywieniu, sarkopenii i zwiększa efektywność leczenia. Pacjent wspierający się żywieniem medycznym jest lepiej odżywiony, ma więcej energii i sił do walki z chorobą. W przypadku terapii częstym skutkiem ubocznym są brak łaknienia, problemy z połykaniem oraz biegunki i wymioty. Zbyt mała ilość przyjmowanego pokarmu powoduje niedożywienie i spadek odporności. Niedożywienie u pacjenta walczącego z chorobą nowotworową niesie ze sobą ryzyko niebezpiecznych powikłań bądź konieczności przerwania leczenia.
Dawkowanie
Powinno być ustalane przez personel medyczny w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta. Zalecane podawanie w żywieniu uzupełniającym: 2 butelki (600 kcal)/dobę lub całkowitym: ≤ 5 butelek (1500 kcal)/dobę.
Przed użyciem dobrze wstrząsnąć. Pić powoli! Najlepiej podawać produkt schłodzony.
Przeciwwskazania
Należy stosować pod nadzorem lekarza. Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia. W przypadku żywienia całkowitego należy uwzględnić wysoki poziom oleju rybnego i białka. Nie podawać dzieciom poniżej 3 lat. Należy zachować ostrożność podczas podawania dzieciom poniżej 6 lat. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania u chorych na galaktozemię. Podczas stosowania należy zapewnić odpowiednią podaż płynów.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu opakowanie można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny.