Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
Stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek,
węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym
minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych
Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza
< 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku
Nutramil™).
Dawkowanie
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal). Sposób przygotowania:w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Działanie
Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Skład
1 porcja zawiera:
Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal,
Białko 11,25 g,
Węglowodany 45G, w tym:
- cukry 5,2 g
- laktoza <0,058 g,
Tłuszcz8,4G, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g
- MCT 1,7 g,
Błonnik 0 g,
Sód 170 mg,
Potas 349 mg,(17%*)
Chlorki 160 mg(20%*)
Wapń 182 mg(23%*)
Fosfor 140 mg(20%*)
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg(12%*)
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg(11%*)
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg(20%*)
Miedź 200 μg(20%*)
Mangan 0,4 mg(20%*)Molibden 10μg(20%*)
Selen 11 μg(20%*)
Chrom 8 μg(20%*)
Jod 30 μg(20%*)
Witamina A (mg RE) 160 μg(20%*)
Witamina D 1 μg(20%*)
Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg(20%*)
Witamina K 15 μg(20%*)
Witamina C 16 mg(20%*)
Witamina B1 0,22 mg(20%*)
Witamina B2 0,28 mg(20%*)
Niacyna (mg NE) 3,2 mg(20%*)
Witamina B6 0,28 mg(20%*)
Kwas foliowy 40 μg(20%*)
Witamina B12 0,5 μg(20%*)
Biotyna 10 μg(20%*)
Kwas pantotenowy 1,2 mg(20%*)
Osmolarność 290 mOsm/lSubstancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: białko mleka, lecytyna sojowa.Składniki:maltodekstryny
kukurydziane,kazeinian wapnia,oleje roślinne(olej rzepakowy 80%,olej
MCT 20%)aromaty:kwas jabłkowy,hydroksypropylometyloceluloza,talk,glikol
polietylenowy-nośniki,sól potasowa kwasu ortofosforowego,diglicynian
magnezu,chlorek sodu,lecytyna sojowa-emulgator,cytrynian sodu,acesulfam
K,sukraloza,sacharynian sodu-substancje słodzące,kwasL-askorbinowy-wit
C,diglicynian cynku,żelazowy,octanDLo-tokoferylu-wit. E koszenila(dla
smaku malinowego truskawkowego)E 150c(dla smaku
czekoladowego),dwutlenek tytanu-barwniki,glukonian
manganu,nikotynamid-niacyna,salenin sodu,octan retinylu-wit.
A,mieszanina tokoferoli-przeciwutleniacz,glukonian miedzi,D-pantotenian
wapnia-kwas pantotenowy D-biotyna,cyjanokobalamina-wit.
B12,cholekalcyferol-wit D,kwas pantotenian wapnia-kwas
pantotenowy,D-biotyna,cyjanokobalamina-wit.B12 cholekacyferol-wit.D-kwas
pteroilomonoglutaminowy-foliany,chlorowodorekpirodyksyny-wit.B6,filochinon-wit.K,ryboflamina-wit.B12,monoazotan
tianiny-wit.B1,chlorek chromu,jodek potasu,molibdenian sodu