Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Skład
- Przechowywanie
- Informacje dodatkowe
Opis
Nutridrink Protein jest produktem wysokobiałkowym, wysokoenergetycznym. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym.
Ważne informacje:- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Dawkowanie
Zalecane dawkowanie: 1-3 butelki na dobę przez minimum 14 dni.
Sposób użycia:- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Pić powoli.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Przeciwwskazania
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
Skład
Składniki: białka
mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), wodorofosforan magnezu, aromat, emulgator (lecytyny (lecytyna
sojowa)), chlorek choliny, barwnik (karmin), barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartości odżywczeWartość odżywcza w 100 ml:Wartość energetyczna - 1029 kJ/ 245 kcal,
Tłuszcz (35 En%) - 9,6 g,
w tym
Kwasy nasycone 0,86 g,
Węglowodany (41 En%) - 25,1 g,
w tym
Cukry - 13,7 g,
Laktoza <0,35 g,
Błonnik (0 En%) - 0 g,
Białko (24 En%) - 14,6 g,
Sól - 0,09 g,
Witaminy:
Wit. A - 260 µg,
Wit. D - 2,08 µ,
Wit. E - 4,9 mg (α-TE/ET),
Wit. K - 18,9 µg,
Tiamina - 0,52 mg,
Ryboflawina - 0,56 mg,
Niacyna - (4,12 mg NE/EN) 0,70 mg,
Kwas pantotenowy - 1,53 mg,
Wit. B6 - 0,61 mg,
Kwas foliowy - 80,9 µg,
Wit. B12 - 0,9 µg,
Biotyna - 10,1 µg,
Wit. C - 30,7 mg,
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe:
Na - 35 mg,
K - 97,6 mg,
Cl - 60 mg,
Ca - 350 mg,
P - 282 mg,
Mg - 54 mg,
Fe - 2,19 mg,
Zn - 2,58 mg,
Cu - 0,35 mg,
Mn - 0,64 mg,
F - 0,18 mg,
Mo - 21,5 µg,
Se - 15,4 µg,
Cr - 13,0 µg,
I - 49,0 µg,
Inne:
Cholina - 99,4 mg,
Osmolarność - 570 mOsmol/l.
Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Informacje dodatkowe
Produkt bezglutenowy. Pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt poddany obróbce UHT.
Wyprodukowano przez:N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia.
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa.
Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Stosować pod nadzorem lekarza.PHAM/01/04/2022.