Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
To naturalny koncentrat oleju rybiego zawarty w miękkiej żelowej kapsułce, spełniający wysokie standardy kontroli jakości. Testowany od potencjalnie szkodliwych poziomów zanieczyszczeń (to jest rtęci, metali ciężkich, PCB, dioksyn i itp).
Dawkowanie
Zaleca się stosowanie dwóch kapsułek, dwa razy dziennie do posiłku.
Działanie
Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonasyconych tłuszczy o charakterystycznych podwójnych wiązaniach w strukturze. W ustroju pełnią tak ważne funkcje biologiczne, że zyskały miano Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). A ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, należy je dostarczyć wraz z pożywieniem albo za pomocą suplementów.
Za najbardziej aktywne biologicznie uznaje się dwa kwasy omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). To one budują struktury błon komórkowych i bezpośrednio wpływają na pracę komórek. Są również prekursorami do syntezy kilku ważnych związków, które kontrolują przebieg procesów rozwojowych i utrzymują ustrój w stanie homeostazy.
Działanie kardioprotekcyjne
Wiele badań wskazuje, że suplementacja oleju rybiego, bogatego w kwasy DHA i EPA, ma bardzo korzystny wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 redukują bardzo wiele czynników chorób kardiologicznych.
Zarówno EPA, jak i DHA wykazują zdolność obniżania poziomu trójglicerydów. Już po kilku tygodniach suplementacji można zauważyć spadek stężenia trójglicerydów o ok. 15-30%. Dodatkowo zahamowana zostaje aktywność białka transferowego estrów cholesterolowych (CEPT), co sprzyja obniżeniu poziomu niepożądanej frakcji cholesterolu LDL i podniesieniu poziomu korzystnego HDL.
Kwasy omega-3 promują prawidłowy przepływ krwi, ograniczają ryzyko powstawania zakrzepów oraz zatorów. Jest to możliwe dzięki blokowaniu agregacji płytek oraz redukcji ilości czynników odpowiedzialnych za niewłaściwe krzepnięcie krwi (w tym najbardziej problematycznego fibrynogenu).
Kwasy omega-3 ułatwiają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Korzystnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych, a dodatkowo obniżają stężenie noradrenaliny w osoczu. Kontrolują również produkcję eikozanoidów uczestniczących w regulacji średnicy naczyń krwionośnych, przez co promowane jest rozszerzanie światła naczyń krwionośnych.
Redukcja przewlekłych stanów zapalnych
Kwasy omega-3 działają silnie przeciwzapalnie. Sprzyjają regulacji ekspresji wielu genów, również tych związanych z procesami zapalnymi, hamują syntezę prozapalnych cytokin. Pełnią również funkcję prekursorów do produkcji rezolwin, które są odpowiedzialne za wygaszanie stanów zapalnych w ustroju.
Dodatkowo kwasy omega-3 mogą zapobiegać indukowaniu bólu przez niektóre cytokiny prozapalne, takie jak na przykład TNF-alfa. Suplementacja dużymi dawkami kwasów omega-3 bardzo dobrze sprawdza się u pacjentów cierpiących z powodu bólu spowodowanego artretyzmem.
Wzmocnienie odporności
Kwasy omega-3 wspomagają funkcje układu odpornościowa. Prawidłowa odpowiedź immunologiczna jest zależna od aktywności produkowany z kwasu EPA eikozanoidów. Niedostateczna podaż EPA może skutkować osłabieniem odporności i większą skłonnością do infekcji.
Zwiększenie podaży kwasów omega-3 jest wskazane również w przypadku chorób autoimmunizacyjnych. Zarówno DHA, jak i EPA redukują ilość autoreaktywnych limfocytów T i ograniczają syntezę autoprzeciwciał. Pozwala to wprowadzić chorobę w remisję i zmniejszyć natężenie objawów.
Aktywność w obrębie układu nerwowego
Kwasy omega-3 są niezwykle istotne dla zdrowia psychicznego i utrzymania prawidłowych funkcji kognitywnych mózgu. Kwas DHA jest jednym z ważniejszych elementów strukturalnych błon komórkowych, które odpowiadają za przekazywanie impulsów nerwowych. Ponadto ma korzystny wpływ na wzrost i rozwój komórek nerwowych.
Z kolei EPA wydaje się mieć największy wpływ na samopoczucie psychiczne. W wielu badaniach udowodniono, że osoby z ciężką postacią depresji reagowały na suplementację EPA znacznie lepiej niż na leczenie środkami antydepresyjnymi.
Podsumowując, Now Foods Omega-3 to doskonały sposób na zwiększenie podaży kwasów omega-3. Będące głównym źródłem tych związków ryby mają niestety wątpliwą wartość odżywczą, ponieważ żyją w bardzo zanieczyszczonych akwenach wodnych i kumulują duże ilości metali ciężkich. Warto więc rozważyć suplementację sprawdzonymi, przebadanymi na obecność toksyn, preparatami, które pozwolą uzupełnić kwasy omega-3 w bezpieczny sposób.
Skład
Kapsułka Softgel (żelatyna bydlęca, gliceryna, woda) i witamina E (naturalny d-alfa tokoferol). Zawiera ryby (anchovies). Witamina E z soi.
Składniki aktywne w porcji
Kalorie 20
Całkowity tłuszcz 2 g 3% *
Tłuszcz nasycony 0.5 g 3% *
Wielonienasycone tłuszcze 1 g
Nienasycone tłuszcze 0.5 g
Naturalny koncentrat oleju rybiego 2 g (2000 mg)
Kwasy tłuszczowe omega-3:
Kwas eikozapentaenowy (EPA) 360 mg
Kwas Docosaheksaenowy (DHA) 240 mg
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.