Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Przeciwwskazania
- Skład
Opis
Suplement diety mannodis GASTRO jest preparatem zawierającym glukomannan w kapsułkach po 500 mg.
Glukomannan jest rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem pokarmowym. Pochodzi z japońskiej rośliny Amorphophallus konjac. Glukomannan na drodze fermentacji przez mikroorganizmy jelita grubego, jest przekształcany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, w większości do kwasu masłowego, głównej substancji odżywczej komórek nabłonka jelitowego. Ponadto po spożyciu glukomannan bardzo silnie chłonie wodę i wielokrotnie zwiększa swoją objętość w żołądku. Pozwala to na ograniczenie uczucia głodu i zmniejszenie ilości oraz wielkości posiłków. Glukomannan w ramach diety niskokalorycznej redukuje nadmierną masę ciała. Ogranicza też wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Dzięki temu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Wskazania:- Suplement diety Mannodis GASTRO jest polecany w celu uzupełnienia diety w błonnik rozpuszczalny zgodnie z rekomendacjami wydanymi przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne.
- Suplement diety Mannodis GASTRO jest zalecany do stosowania przez osoby, które powinny zredukować nadmierną masę ciała i dbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Dawkowanie
Preparat ma postać kapsułek do stosowania doustnego.
W celu uzupełnienia diety w błonnik rozpuszczalny: 2 razy dziennie po 2 kapsułki.
W celu redukcji nadmiernej masy ciała: 3 razy dziennie po 2 kapsułki.
W celu utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi: 4 razy dziennie po 2 kapsułki.
Każdą porcję suplementu diety Mannodis GASTRO należy połknąć popijając dużą ilością płynu, najlepiej 1 lub 2 szklankami wody, celem zagwarantowania, że substancja czynna dotrze do żołądka. Odpowiednia ilość płynu jest konieczna do zapewnienia prawidłowego działania preparatu.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Działanie
Glukomannan silnie chłonie wodę, znacznie zwiększa swoją objętość, redukuje łaknienie i uczucie głodu.
Na drodze fermentacji przez mikroorganizmy jelita grubego glukomannan jest przekształcany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównymi substancjami odżywczymi dla komórek nabłonka jelitowego.
Przeciwwskazania
Niestety, nawet jeżeli istnieją wskazania do stosowania preparatu, nie zawsze można go stosować. Nie możesz stosować preparatu, jeżeli jesteś uczulony (wykazujesz nadwrażliwość) na którykolwiek składnik preparatu.
Nie stosować u osób z zaburzeniami połykania ani w przypadkach, gdy połykanie kapsułek sprawia trudność.
Środki ostrożnościBardzo ważne jest, aby przed zastosowaniem jakiegokolwiek preparatu w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią skonsultować się z lekarzem i wyjaśnić ponad wszelką wątpliwość potencjalne zagrożenia i korzyści związane ze stosowaniem danego preparatu.
Przed zastosowaniem preparatu w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem.
Skład
Glukomannan, składniki kapsułki: żelatyna spożywcza, barwnik: węglan wapnia.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.