Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
Latopic jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Alergia na pokarmy (mleko krowie, jaja kurze, soję) najczęściej przebiega pod postacią AZS. AZS charakteryzuje się zmianami skórnymi przebiegającymi ze świądem. Latopic przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych.
Dawkowanie
Stosować 1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, należy otworzyć kapsułkę, zawartość kapsułki wysypać (pustą kapsułkę wyrzucić) i rozpuścić w niewielkiej objętości 1, 5 - 3 ml (1 łyżeczka) letniego płynu tj. w przegotowanej wodzie o temperaturzee pokojowej, mleku matki, lub w przygotowanym zgodnie z instrukcja preparacie hipoalergicznym polecanym przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Działanie
Latopic jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego:
Lactobacillus casei ŁOCK 0919 (dawniej Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919)
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908 (dawniej Lactobacillus casei ŁOCK 0908)
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900 (dawniej Lactobacillus casei ŁOCK 0900)
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic:
oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, oraz Enterococcus faecalis,
oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
Skład
edna kapsułka Latopic zawiera: maltodekstrynę, składnik kapsułki - żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei ŁOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Wartość odżywcza |
100 g produktu |
1 kapsułka |
Wartość energetyczna |
1571 kJ / 370 kcal |
4,81 kJ / 1,13 kcal |
Tłuszcz, w tym:
kwasy tł.nasycone
|
0 g
0 g
|
0 g
0 g
|
Węglowodany, w tym:
cukry
|
69,0 g
18,9 g
|
0,211 g
0,058 g
|
Białko |
23,0 g |
0,07 g |
Sól |
0,42 g |
0,0013 g |
Szczepy bakterii:
Lactobacillus casei LOCK 0919
Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908
Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900
|
327 miliardów
|
1 miliard
|
Produkt nie zawiera tłuszczu.