Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
Latopic jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Alergia na pokarmy (mleko krowie, jaja kurze, soję) najczęściej przebiega pod postacią AZS. AZS charakteryzuje się zmianami skórnymi przebiegającymi ze świądem. Latopic przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych.
Dawkowanie
Podawać 1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
W przypadku niemowląt,dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki,można otworzyć kapsułkę,wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu ( mleko,matki,przegotowana woda w temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza) W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Działanie
Preparat Latopic zawiera liofilizowane żywe bakterie kwasu mlekowego:
Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919,
Lactobacillus casei ŁOCK 0908,
Lactobacillus casei ŁOCK 0900.
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic:
- oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
- adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
- produkcję
substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa,
Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis,
Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz
Enterococcus faecalis,
- oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
W badaniach wykazano bezpieczeństwo i skuteczność stosowania szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic.
Produkt uzyskał pozytywną opinię „Centrum Zdrowia Dziecka”.
Skład
LATOPIC® Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego:
Lactobacillus casei ŁOCK 0919
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900Jedna kapsułka LATOPIC® zawiera: maltodekstrynę, składnik kapsułki – żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei ŁOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, barwnik kapsułki – dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy