Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Skład
Opis
Do postępowania dietetycznego w celu wykonania doustnego testu tolerancji glukozy (krzywej cukrowej), w stanach niedoboru węglowodanów, w stanach wyczerpania, np. po długotrwałym wysiłku fizycznym, w stanach hipoglikemii u pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (np. przy przedawkowaniu insuliny).
Dawkowanie
– doustny test tolerancji glukozy: po wykonaniu oznaczenia glukozy we krwi na czczo, 75 g glukozy (zawartość całego opakowania) rozpuścić w szklance wody
(200 – 300 ml), roztwór wypić w ciągu 3-5 minut. Następne oznaczenie glukozy wykonuje się po 120 minutach.
– w stanach wyczerpania, po wysiłku: można przyjąć łyżeczkę do kilku łyżeczek glukozy (5g – 20g).
– w przypadku wystąpienia objawów obniżenia się poziomu cukru grożącego hipoglikemią – należy jak najszybciej przyjąć 10 – 20 g glukozy. 10 – 20 g
glukozy powoduje wzrost glikemii po około 10 – 20 minutach. Aby uniknąć wystąpienia ponownego incydentu hipoglikemii, należy spożyć węglowodany złożone, a pomiar glikemii powtórzyć po 60 minutach. U chorych leczonych metodą intensywnej insulinoterapii, z zastosowaniem analogów insuliny lub
podczas leczenia za pomocą osobistej pompy insulinowej, w przypadku hipoglikemii należy przyjąć 15 g glukozy doustnie i skontrolować glikemię po 15 minutach. Jeśli nadal utrzymuje się niska wartość glikemii, to należy powtórzyć podanie glukozy i skontrolować stężenie glukozy po kolejnych 15 minutach (reguła 15/15).
Skład
1 opakowanie zawiera 75 g glukozy. Glukoza, kwas cytrynowy – regulator kwasowości.
Wartość odżywcza: 100 g produktu 1 opakowanie 75 g
Energia (kJ/kcal) 1544 / 363 1158 / 272
Tłuszcze (g) 0,00 0,00
Węglowodany (g) 91,00 68,3
w tym cukry 91,00 68,3
Białko (g) 0,00 0,00
Sól (g) 0,00 0,00