Spis treści
- Opis
- Działanie
- Dawkowanie
- Skład
- Przechowywanie
Opis
Fresubin Energy DRINK to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, przeznaczona do stosowania przez osoby:
- ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię,
- podczas przygotowania do operacji lub pobytu w szpitalu,
- braku apetytu, sił i energii.
Fresubin Energy DRINK zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone), węglowodany, witaminy, mikro- i makroelementy. Nie zawiera laktozy, glutenu i syropu glukozowego, jest również klinicznie wolny od związków purynowych. Jest dietą bezresztkową, czyli nie zawiera błonnika. Jedynie wersja o smaku czekoladowym zawiera niewielkie ilości błonnika.
Działanie
Fresubin Energy DRINK to bezpieczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych do zdrowia składników w sytuacji, gdy standardowa dieta jest niewystarczająca. W żywieniu całkowitym należy stosować 5 do 7 butelek dziennie, aby zaspokoić całkowite zapotrzebowanie organizmu. Jako uzupełnienie diety zaleca się podawanie 2 lub 3 butelek na dobę, pomiędzy posiłkami. U osób z dużym ryzykiem niedożywienia zaleca się stosować leczenie żywieniowe w postaci diet doustnych typu Fresubin na okres od 7 - 14 dni przed planowaną operacją.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego wskazana jest szczególnie w okresie okołooperacyjnym, u osób w podeszłym wieku lub wyniszczonych przewlekłą chorobą. Niedożywiony organizm dłużej wraca do sił, a rany trudniej się goją. W okresie przed planowaną operacją czy pobytem w szpitalu brak właściwej diety może prowadzić do osłabienia, niedożywienia, obniżonej siły mięśniowej oraz sprawności fizycznej i umysłowej. Brak odpowiedniej ilości składników odżywczych obniża odporność, zwiększając ryzyko infekcji oraz chorób. Przed operacją pacjent najczęściej wymaga łatwostrawnej lub bezresztkowej diety niezalęgającej w jelitach. Fresubin Energy DRINK dostarczy mu potrzebnej energii i najwyższej jakości składników odżywczych.
Dawkowanie
Powinno być ustalane przez personel medyczny w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta. Zalecane podawanie w żywieniu całkowitym: 5-7 butelek (1500-2100 kcal) /dobę lub uzupełniającym: 2-3 butelki (600-900 kcal)/dobę.
Skład
Wartość energetyczna 650 kJ (150kcal)
Białko 5,6 g
Tłuszcz 5,8 g
Węglowodany 18,7 g
Błonnik 0 g
Witaminy i składniki mineralne:Wit. D 32 μg
Wit. A 170 μg ER
Sód 80 mg
Osmolarność 390 (mosmol/l)
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu opakowanie można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny.