Spis treści
- Opis
- Działanie
- Dawkowanie
- Skład
OpisPolecany jako:
Dodatkowe źródło energii, gdy ograniczone jest stosowanie białek lub tłuszczów, w chorobach takich jak: zaburzenia trawienia i wchłaniania białek lub tłuszczów,
niewydolność nerek,
niewydolność wątroby,
zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy lub sacharozy.
Może stanowić dodatkowe źródło energii w żywieniu niemowląt.
Stosować pod nadzorem lekarza. Produkt jest nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze, w chłodnym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otarcia puszki.
DziałanieFantomalt, którego składnikiem jest maltodekstryna, stanowi dodatkowe źródło energii w diecie pacjenta.
DawkowanieDodatek do różnego rodzaju potraw i napojów – nie zmienia ich naturalnego smaku. Preparat może być gotowany razem z potrawą lub napojem.
Każda puszka zawiera miarkę. Jedna miarka proszku (5 g) dostarcza około 19 kcal.
Ilość dodanego preparatu powinna być określona przez lekarza.
Skład
Skład
Wartości odżywcze
|
Jednostka |
100 g |
Energia |
kJ/kcal |
1630/384 |
Tłuszcz w tym kwasy nasycone |
g g |
0 0 |
Węglowodany - cukry (maltodekstryna) - polisacharydy - laktoza |
g
g g g |
96
6 90 0 |
Błonnik |
g |
0 |
Białko |
g |
0 |
Sól |
g |
0,01 |
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe |
|
|
Sód |
mg |
2 |
Inne |
|
|
Osmolarność (roztw. 10%) |
mOsmol/l |
97 |
Procent (%) energii z: |
|
|
tłuszczu |
% |
0 |
węglowodanów |
% |
100 |
błonnika |
% |
0 |
białka |
% |
0 |
SKŁADNIKI: maltodekstryna
Nie zawiera białek mleka. Wolny od laktozy, bezglutenowy. Niska osmolarność w porównaniu z jedno- i dwucukrami. Łatwo rozpuszczalna. Można dodawać do potraw i napojów, nie zmienia smaku i zapachu gdyż ma neutralny smak.