Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Skład
- Wartości odżywcze
- Przechowywanie
- Informacje dodatkowe
- Adres producenta
- Podmiot odpowiedzialny
OpisDiasip o smaku waniliowym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i pacjentów z hiperglikemią. Zawiera cukry i substancje słodzące. Diasip jest produktem zawierającym błonnik, kompletnym pod względem odżywczym.
Ważne informacje:- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
DawkowanieDiasip może być stosowany:- jako jedyne źródło pożywienia (7-10 butelek na dobę)
lub
- jako uzupełnienie diety (1-3 butelek na dobę).
O ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób użycia:- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Przeciwwskazania- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
- Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.
Składwoda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego), białka mleka krowiego, izolat białka sojowego, aromat, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, wodorotlenek potasu), olej rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, fosforan wapnia, barwnik (kurkumina), chlorek wapnia, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, stabilizator (karagen), substancje słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan żelaza (II), węglan wapnia, siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, oleożywica likopenowa z pomidorów), glukonian miedzi (II), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu (III), siarczan manganu, selenian (IV) sodu, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, nikotynamid, molibdenian (VI) sodu, fluorek sodu, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina, *Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza 100 ml: |
---|
Wartość energetyczna | 438 kJ |
Wartość energetyczna | 104 kcal |
Tłuszcz (32 En%) w tym | 3.8 g |
- Kwasy nasycone | 0.44 g |
Węglowodany (44 En%) w tym | 11.5 g |
- Cukry | 8.4 g |
- Laktoza | 3.54 g |
Błonnik (5 En%) | 2.5 g |
Białko (19 En%) | 4.9 g |
Sól | 0.13 g |
Witaminy | |
Witamina A | 79.1 µg |
Witamina D | 1.29 µg |
Witamina E | 2.50 mg (α-TE/ET) |
Witamina K | 5.52 µg |
Tiamina | 0.40 mg |
Ryboflawina | 0.26 mg |
Niacyna | (1.90 mg NE/EN) 0.23 mg |
Kwas pantotenowy | 0.91 mg |
Witamina B₆ | 0.34 mg |
Kwas foliowy | 38.0 µg |
Witamina B₁₂ | 0.55 µg |
Biotyna | 6.38 µg |
Witamina C | 15.0 mg |
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe | |
Na | 50.1 mg |
K | 99.6 mg |
Cl | 42.8 mg |
Ca | 53.5 mg |
P | 49.6 mg |
Mg | 22.2 mg |
Fe | 1.65 mg |
Zn | 1.27 mg |
Cu | 0.20 mg |
Mn | 0.33 mg |
F | 0.10 mg |
Mo | 10.0 µg |
Se | 7.50 µg |
Cr | 12.0 µg |
I | 15.7 µg |
Inne | |
Karotenoidy | 0.16 mg |
Cholina | 49.8 mg |
Osmolarność | 365 mOsmol/l |
PrzechowywaniePrzechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Informacje dodatkoweProdukt bezglutenowy. Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt poddany obróbce UHT.
Wyprodukowano przez:N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia.
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa.
Diasip to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu u pacjentów z cukrzycą i pacjentów z hiperglikemią. Stosować pod nadzorem lekarza.PHAM/19/01/2022.
Adres producentaNutricia Polska Sp. z o.o.,
ul. Bobrowiecka 8,
00-728 Warszawa
Podmiot odpowiedzialnyNutricia Polska Sp. z o.o.,
ul. Bobrowiecka 8,
00-728 Warszawa
Serwis Konsumencki:
tel.: 22 55 00 155,
e-mail: serwis@nutriciamedyczna.pl
www.nutriciamedyczna.pl