Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
Słowo "acai", które pochodzi od języka rdzennych mieszkańców regionu, oznacza "owoc, który płacze". Owoc acai od dawna jest ważnym źródłem pożywienia dla rdzennych mieszkańców regionu Amazonki.
Dawkowanie
Należy spożywać dwa razy dziennie po 1 tabletce popijając dużą ilością wody pół godziny przed posiłkiem.
Działanie
Jagody acai zawierają wiele witamin i składników mineralnych oraz ogromną ilość antyoksydantów, w porównaniu z czerwonymi winogronami. W owocach acai znajdują się także polifenole (np. kwas elagowy), które również wykazują działanie przeciwutleniające.
Jagody acai, swoim wyglądem przypominają borówkę amerykańską, a smakiem jagodę lub czekoladę, uchodzą za owoce o największym potencjale antyoksydacyjnym, dzięki którym mogą opóźniać proces starzenia.
Owoce acai są bogate w kwasy tłuszczowe z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-9) oraz kwas linolowy (z grupy NNKT omega-6). Związki te pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnieść stężenie "dobrego" (HDL) w organizmie. Przyswajanie szkodliwych tłuszczów hamuje także błonnik zawarty w owocach acai .
Jagody acai, dzięki znaczącej ilości błonnika (16,9 g w 100 g), przyśpieszają przemianę materii i proces trawienia. Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii.
Skład
1 tabletka zawiera:Ekstrakt z owoców Acai (Euterpe Oleracea) - 400 mg.
Składniki: ekstrakt (88,89%) z suszonych owoców acai (Euterpe Oleracea), skrobia ziemniaczana, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.