Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ryby i orzechy to bogate źródła kwasów omega. Czym są te związki i jak wpływają na organizm? Kto powinien je suplementować i w jakich dawkach?
pozostałe
Kategorie
Witaminy i minerały › Witamina D |
Witaminy i minerały › Witamina C |
Witaminy i minerały › Witamina A+E |
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ryby i orzechy to bogate źródła kwasów omega. Czym są te związki i jak wpływają na organizm? Kto powinien je suplementować i w jakich dawkach?
Aspiryna stosowana jest już od ponad 120 lat. O jej popularności świadczy chociażby fakt wpisania do Księgi rekordów Guinessa jako najczęściej kupowanego preparatu przeciwbólowego na świecie. Jakie właściwości posiada kwas acetylosalicylowy? Dlaczego nie należy podawać go małym dzieciom i czy jest bezpieczny podczas karmienia piersią?
Głóg wykorzystywany jest w medycynie od wielu pokoleń. Powszechnie uważa się, że preparaty z głogu obniżają ciśnienie, powodują spadek cholesterolu i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Czy te właściwości znajdują potwierdzenie w badaniach? Czy głóg rzeczywiście wpływa korzystnie na pracę serca?
Chrom wpływa na wiele procesów związanych z przemianą materii. Niedobór tego pierwiastka niesie za sobą poważne skutki zdrowotne. Dlaczego chrom jest tak ważnym składnikiem diety szczególnie w przypadku osób odchudzających się? Wyjaśnia ekspert allecco.pl
Tętnica promieniowa i tętnica szyjna to najczęściej wybierane naczynia, na których badamy tętno. Czym właściwie jest tętno i co na nie wpływa? Jakie są normy dla dzieci, a jakie dla dorosłych?
Róża - pod tą niepozorną nazwą kryje się poważna choroba zakaźna skóry i tkanki podskórnej, która niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jakie są przyczyny powstawania takich zmian skórnych? Jak rozpoznać chorobę i jak wygląda leczenie róży? Odpowiedzi na pytania związane różą znaleźć można w artykule odpracowanym przez Eksperta allecco.pl.