pozostałe
Kategorie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego może rozwinąć się u osób w każdym wieku, choć najczęściej jego początek ujawnia się u pacjentów między 15. a 30. rokiem życia. Jakie są objawy tej choroby i jak przebiega jej leczenie? Jakie dolegliwości mogą powodować inne choroby zapalne jelit?
Nasz układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm, który składa się z wielu narządów limfatycznych. Zaliczamy do nich: szpik kostny, grasicę, śledzionę, węzły chłonne, migdałki. Organizm ludzki nieustannie produkuje komórki odpornościowe, które cały czas się uczą, jak zwalczać zagrożenia. W jaki sposób możemy wpływać na siłę działania naszego układu immunologicznego? Oto odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na ten temat.
Wprowadzenie żywności medycznej warto rozważyć u pacjentów, u których przyjmowanie standardowych produktów spożywczych nie zaspokaja ich potrzeb dietetycznych. Czym dokładnie jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego? Czym różni się od suplementów diety i leków? Dla których grup chorych ma największe znaczenie?
Fosfolipidy to jedne z najczęściej stosowanych substancji wspomagających pracę wątroby. Sam organizm również potrafi wytwarzać fosfolipidy. Synteza tych związków może być jednak niewystarczająca, jeśli doszło do uszkodzenia komórek wątroby. Wówczas można dostarczać fosfolipidy do organizmu w postaci leków lub suplementów. Jakie jest ich działanie i kiedy warto je stosować?
Znając indeks glikemiczny produktu wiemy jak szybko po jego spożyciu rośnie poziom glukozy we krwi. Jak możemy wykorzystać tą wiedzę? Jakie czynniki mają wpływ na wartość indeksu glikemicznego? Które produkty spożywcze mają niski IG, a które wysoki?