Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ryby i orzechy to bogate źródła kwasów omega. Czym są te związki i jak wpływają na organizm? Kto powinien je suplementować i w jakich dawkach?
pozostałe
Kategorie
popularne
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ryby i orzechy to bogate źródła kwasów omega. Czym są te związki i jak wpływają na organizm? Kto powinien je suplementować i w jakich dawkach?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 należą do składników pożywienia koniecznych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. To dzięki nim twój mózg pracuje sprawniej.
D-Vitum to polska marka, która należy do koncernu Oleofarm z Wrocławia. Specjalizuje się w produkcji suplementów diety z witaminą D, na której niedobór jest narażonych wielu Polaków. Poszczególne preparaty różnią się zawartością cholekalcyferolu. Ponadto w niektórych suplementach występuje on wraz z innymi składnikami. D-Vitum dba o przyswajalność witaminy D, dlatego rozpuszcza ją w wysokiej jakości oleju lnianym, który firma Oleofarm samodzielnie wytłacza. Omawiane suplementy charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega-3.
W związku z tym, że w Polsce odpowiednie nasłonecznienie obserwuje się tylko od połowy kwietnia do połowy września, to wiele osób boryka się z niedoborem witaminy D. Jest ona potrzebna, aby zachować zdrowie kości i zębów. Ponadto wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne w organizmie.
Niedobór witaminy D ma daleko idące konsekwencje, dlatego specjaliści zalecają Polakom, aby ci spożywali więcej tłustych ryb morskich. Dobrym rozwiązaniem może okazać się wdrożenie suplementów D-Vitum. Różnią się one zawartością cholekalcyferolu. D-Vitum 1000 rekomenduje się jako suplement na wiosnę i lato. Zimą, gdy dociera mniej promieni słonecznych, warto rozważyć włączenie D-Vitum 4000.
Suplementy diety D-Vitum dostarczają naturalną witaminę D. Pozyskuje się ją z lanoliny, czyli substancji obecnej w wełnie owiec. Poddaje się ją dokładnemu oczyszczaniu, aby zapewnić konsumentowi surowiec najwyższej jakości. Witamina D najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego wygodne do połknięcia kapsułki D-Vitum zawierają dodatkowo olej lniany.
Choć lekarze zazwyczaj odradzają podawanie dzieciom suplementów, to istnieje wyjątek od tej reguły. Jest nim witamina D, którą należy włączyć do diety maluszka już od 1. dnia życia. Zapobiega bowiem krzywicy, zapewniając prawidłowy wzrost kości i rozwój. Wspiera odporność i pomaga utrzymać właściwy poziom wapnia oraz fosforu w organizmie.
Aerozol ułatwia podawanie D-Vitum niemowlętom i noworodkom. Wystarczy umieścić jego końcówkę w jamie ustnej maluszka i odpowiednio nacisnąć. Witamina D została rozpuszczona w oleju MCT, a funkcję antyoksydantów pełni mieszanka tokoferoli.
Wspomniany suplement diety zawiera 1000 j.m. witaminy D, która została rozpuszczona w oleju lnianym zasobnym w kwas alfa-linolenowy. Ten ostatni składnik słynie z tego, że pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie. Z kolei witamina D wspiera odporność i zdrowie kości. Jednocześnie może przyczyniać się do regulacji poziomu wapnia w ustroju.
Omawiany suplement diety zawiera 2000 j.m. witaminy D. W celu uzyskania efektu synergii produkt wzbogacono o witaminę K. Obie wspierają zdrowie kości i ich wytrzymałość mechaniczną. Producent nie bez powodu zdecydował się na witaminę K2 menachinon-7, gdyż to właśnie w tej postaci uczestniczy ona w metabolizmie kostnym.
Witamina D wspiera prawidłowy rozwój kości u dzieci, natomiast DHA odpowiada za właściwe funkcjonowanie narządu wzroku i mózgu. Małe dzieci powinny spożywać oba składniki, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i funkcjami poznawczymi. O ile maluszkom karmionym piersią niekiedy wystarczy suplement z witaminą D, o tyle po odstawieniu od sutka trzeba również wprowadzić preparaty z DHA.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) występuje wyłącznie w tłustych rybach morskich. Jego niedobór zaś ma daleko idące konsekwencje. D-Vitum z DHA jest dostępny w sprzedaży w postaci 400 j.m. i 600 j.m.