Witamina B1 (tiamina) - ma wpływ na prawidłowy rozwój kości i wzrost, wspomaga leczenie półpaśca i pracę układu sercowego. Pozytywnie wpływa na zmniejszenie dyskomfortu związanego z chorobą morską.
Witamina B2 (ryboflawina, witamina G) - witamina ta spełnia szereg ważnych funkcji począwszy od poprawy stanu włosów, skóry czy paznokci, po wzmocnienie odporności organizmu, a także wzmocnienie wzroku. Jest ważnym elementem w leczeniu anemii.
Witamina B3 (niacyna, witamina PP) - niacyna obniża poziom cholesterolu we krwi, bierze czynny udział w procesie syntezy hormonów płciowych, a także zapobiega problemom żołądkowym.
Witamina B4 (cholina) - cholina utrzymuje odpowiedni poziom gospodarki lipidowej, a także kontroluje pracę mózgu związaną z pamięcią.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) - jest odpowiedzialna za wzmocnienie odporności organizmu, a także umożliwia uniknięcie skutków ubocznych po antybiotykoterapii. Ponadto zapobiega nie tylko łysieniu, ale także siwieniu włosów.
Witamina B6 (pirydoksyna) - jest to niezbędny element do produkcji hemoglobiny. Ma także wpływ na ciśnienie krwi, a także cierpnięcie dłoni czy skurcze mięśni.
Witamina B7 (biotyna, witamina H) - witamina B7 ma wpływ na właściwy rozwój organizmu, a w szczególności wpływa na wzrost. Leczy stany zapalne skóry, a także wspomaga leczenie egzemy. Dodatkowo zapobiega łysieniu i siwieniu włosów, podobnie jak witamina B5.
Witamina B8 (inozytol) - wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, poprawia działanie komórek nerwowych, a także zapobiega stanom zapalnym skóry.
Witamina B9 (kwas foliowy) - jest niezbędny do właściwego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego. Wspomaga radzenie sobie w sytuacjach stresowych, działa uspokajająco. Jest zalecany dla wszystkich kobiet starających się o dziecko, bądź będących w ciąży.
Witamina B12 (kobalamina) - kobalamina nazywana jest często czerwoną witaminą, ponieważ uczestniczy w wytwarzaniu komórek czerwonych w szpiku. Jest także odpowiedzialna za zwiększenie apetytu u dzieci.
Witamina B13 (kwas orotowy) - wspomaga leczenie stwardnienia rozsianego, a także funkcjonowanie wątroby.
Witamina B15 (kwas pangamowy) - brak potwierdzonych badań na temat oddziaływania tej witaminy na organizm, jednakże przypuszcza się, że korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu, zapobiega marskości wątroby, a także niweluje ataki astmy.
Witamina B17 (amigdalina) - jej źródłem są pestki moreli. Niektórzy traktują ją jako niekonwencjonalny lek na różnego rodzaju nowotwory, jednakże niektórzy lekarze ostrzegają, że leczenie amigdaliną może doprowadzić do zatrucia cyjanowodorem.