Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Skład
- Wartości odżywcze
- Przechowywanie
- Adres producenta
- Podmiot odpowiedzialny
OpisPeptamen Junior preparat odżywczy w proszku został przygotowany specjalnie z myślą o dzieciach powyżej 1. roku życia niedożywionych z powodu ograniczonego funkcjonowania przewodu pokarmowego, np.:
- z zespołem złego wchłaniania,
- z biegunką,
- z zespołem krótkiego jelita,
- z przetokami jelitowymi,
- z porażeniem mózgowym,
- z zapaleniem trzustki,
- z chorobami wątroby,
- z mukowiscydozą,
- z zapaleniem jelit.
Warto stosować Peptamen Junior 400 g, ponieważ:
- jest dietą peptydową,
- źródłem białka jest wyłącznie zhydrolizowane białko serwatkowe,
- dostarcza do diety dziecka wszystkie niezbędne składniki odżywcze,
- zwiększa ilość energii w diecie,
- daje możliwość dostosowania wartości energetycznej do potrzeb pacjenta.
DawkowanieZalecane spożycie:500-2000 ml w zależności od zapotrzebowania dziecka. Po przygotowaniu produktu o wartości energetycznej 1 kcal/ml lub zgodnie z zaleceniem lekarza.
O ile lekarz nie zaleci inaczej:100 ml gotowej porcji (100 kcal): 86 ml wody + 3 miarki proszku (22 g).
100 ml gotowej porcji (150 kcal): 78 ml wody + 4 miarki proszku (32 g).
250 ml gotowej porcji (250 kcal): 215 ml wody + 7 miarek proszku (55 g).
250 ml gotowej porcji (375 kcal): 195 ml wody + 10 miarek proszku (80 g).
500 ml gotowej porcji (500 kcal): 425 ml wody + 14 miarek proszku (110 g).
500 ml gotowej porcji (750 kcal): 390 ml wody + 21 miarek proszku (165 g).
Sposób przygotowania:- Umyć ręce. Sprawdzić w tabeli dawkowania jak przygotować zaleconą ilość gotowego produktu.
- Odmierzyć odpowiednią ilość przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody i nalać do czystego naczynia.
- Odmierzyć odpowiednią ilość proszku używając załączonej do opakowania miarki lub wagi. Używać tylko załączonej miarki.
- Wsypać proszek do wody i dokładnie wymieszać.
- Po użyciu przechowywać miarkę w opakowaniu, opierając o wewnętrzny brzeg puszki.
Przygotowaną porcję szczelnie przykryć i spożyć w ciągu 6 godzin, jeśli przechowywana w temperaturze pokojowej lub przechowywać w lodówce nie dłużej nić 24 godziny.
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość na jakikolwiek składnik produktu
Składmaltodekstryna, enzymatycznie hydrolizowane białko serwatkowe (z mleka), sacharoza, trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), skrobia ziemniaczana, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), emulgator (lecytyna sojowa), składniki mineralne (węglan wapnia, fosforan potasu, fosforan sodu, chlorek sodu, chlorek magnezu, chlorek wapnia, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi (II), jodek potasu, selenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu), aromat, regulator kwasowości (E 330), dwuwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, A, B1, B2, kwas foliowy, K, biotyna, D, B12), tauryna, L-karnityna
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza 100 g | Wartość odżywcza 22 g (100 ml) | Wartość odżywcza 55 g (250 ml) |
---|
Wartość energetyczna kJ/kcal | 1948/464 | 429 / 102 | 1071/255 |
Tłuszcz (34% kcal) w tym: g | 17,5 | 3,9 | 9,6 |
- kwasy tłuszczowe nasycone g | 10,4 | 2,3 | 5,7 |
- MCT g | 9,2 | 2,0 | 5,1 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone g | 2,7 | 0,6 | 1,5 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone g | 2,6 | 0,6 | 1,4 |
- kwas linolowy g | 2,4 | 0,53 | 1,3 |
- kwas α-linolenowy g | 0,28 | 0,06 | 0,15 |
Węglowodany (54 % kcal) w tym: g | 62,8 | 13,8 | 34,5 |
- cukry g | 15 | 3,3 | 8,3 |
- laktoza g | <0,4 | <0,09 | <0,22 |
Błonnik (0 % kcal) g | 0 | 0 | 0 |
Białko (12 % kcal) g | 13,7 | 3,0 | 7,5 |
Sól (= Na (g) x 2,5) g | 0,78 | 0,17 | 0,43 |
Składniki mineralne | | | |
Sód mg/mmol | 310/13,4 | 68/2,9 | 171/7,4 |
Chlorki mg/mmol | 380/11 | 88/2,4 | 209/6,0 |
Potas mg/mmol | 610/16 | 134/3,5 | 335/8,8 |
Wapń mg/mmol | 410/10 | 90/2,0 | 225/5,5 |
Fosfor mg/mmol | 280/9,0 | 62/2,0 | 154/4,9 |
Magnez mg/mmol | 60/2,5 | 13/0,55 | 33/1,4 |
Żelazo mg | 4,4 | 0,97 | 2,4 |
Cynk mg | 2,7 | 0,59 | 1,5 |
Miedź µg | 400 | 88 | 220 |
Jod µg | 98 | 22 | 54 |
Selen µg | 31 | 6,8 | 17 |
Mangan mg | 0,56 | 0,12 | 0,31 |
Chrom µg | 15 | 3,3 | 8,2 |
Molibden µg | 49 | 11 | 2,7 |
Fluor mg | <0,10 | <0,02 | <0,05 |
Witaminy | | | |
A µg | 386 | 85 | 212 |
D µg | 5,1 | 1,1 | 2,8 |
K µg | 24 | 53 | 13 |
C µg | 39 | 86 | 21 |
Tiamina mg | 0,57 | 0,12 | 0,31 |
Ryboflawina mg | 0,56 | 0,12 | 0,31 |
B6 mg | 0,72 | 0,16 | 0,40 |
Niacyna mg NE | 7,1 | 1,6 | 3,9 |
Kwas foliowy µg | 142 | 31 | 78 |
B12 µg | 1,5 | 0,33 | 0,82 |
Kwas pantotenowy mg | 2,6 | 0,57 | 1,4 |
Biotyna µg | 8,6 | 1,9 | 4,7 |
E mg α-TE | 3,6 | 0,79 | 2,0 |
Cholina mg | 80 | 18 | 44 |
Tauryna mg | 40 | 8,8 | 22 |
Karnityna mg | 40 | 8,8 | 22 |
| 1,0 kcal/ml | | 1,5 kcal/ml |
Osmolarność mOsm/l | 322 | | 441 |
Osmolalność mOsm/kg | 370 | | 525 |
RE = ekwiwalent retinolu | | | |
NE = ekwiwalent niacyny | | | |
TE = ekwiwalent tokoferolu | | | |
MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe | | | |
PrzechowywaniePrzechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Zużyć w ciągu 4 tygodni od otwarcia.
Adres producentaNestle Polska S.A.
Ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Podmiot odpowiedzialnyNestle Polska S.A.
Ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Centrum Obsługi Konsumenta Nestle
Infolinia: 801 333 000
cs@pl.nestle.com