Kwas foliowy to kluczowa witamina dla rozwoju układu nerwowego dziecka. Jaką rolę pełni jeszcze w organizmie matki i maluszka? Od kiedy brać kwas foliowy i jak wybrać właściwy preparat? Na te i inne pytania odpowiada Ekspert allecco.pl
Kategorie
popularne
Witaminy i minerały › Kwas Alfa-Liponowy |
Kwas foliowy to kluczowa witamina dla rozwoju układu nerwowego dziecka. Jaką rolę pełni jeszcze w organizmie matki i maluszka? Od kiedy brać kwas foliowy i jak wybrać właściwy preparat? Na te i inne pytania odpowiada Ekspert allecco.pl
Ze względu na współczesna dietę wiele osób cierpi na niedobór kwasu foliowego. Dlaczego witamina B9 jest tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Jak zapewnić jej odpowiednią ilość w diecie? Podpowiada Ekspert allecco.pl.
Pielęgnacja i zabiegi z wykorzystaniem kwasu hialuronowego mogą zapewnić skórze nie tylko doskonałe nawilżenie, świeżość i gładkość, ale również wyraźne ją odmłodzić, modelując kształt twarzy – zapewnia ekspert allecco.pl.
Witamina C - lewoskrętna czy prawoskrętna? Naturalna czy syntetyczna? W poniższym artykule rozprawimy się z najczęstszymi mitami dotyczącymi witaminy C. Podpowiemy też ile witaminy C dziennie potrzebuje organizm i jaka jest jej rola przy przeziębieniu.
Mleko NAN jest produkowane przez międzynarodowy koncern Nestle. Firma posiada długoletnią tradycję i doświadczenie w opracowywaniu preparatów dla niemowląt oraz małych dzieci. Od lat 60. XX wieku prowadzi szeroko zakrojone badania. Analizuje skład pokarmu matki oraz rolę poszczególnych składników. Następnie zastanawia się, jak zmodyfikować mleko krowie, aby upodobnić je do mleka matki. Kolejne lata przynoszą innowacyjne rozwiązania, a wszystko to opiera się na wynikach rzetelnie przeprowadzonych badań naukowych.
Mleko NAN posiada obniżoną ilość białka krowiego, zredukowano w nim również zawartość tłuszczów nasyconych. Częściowo zastąpiono je kwasami omega-3, które korzystnie wpływają na rozwój dziecka. Ponadto mleko NAN wzbogaca się o:
Mleko początkowe NAN często modyfikuje się w taki sposób, aby ograniczyć ryzyko nietolerancji, alergii pokarmowych i ulewania. Pozwala to podnieść jakość życia niemowląt i zapobiec wielu nieprzyjemnym dolegliwościom. Mleko następne NAN dla starszych dzieci wzbogaca się o cynk, żelazo, witaminę A i C. Wszystko to ma na celu dostosować jego skład do aktualnego zapotrzebowania organizmu i etapu rozwojowego maluszka.
Początkowe mleko NAN jest adresowane do niemowląt. Można je podawać dzieciom od 1. dnia życia do 6. miesiąca życia. Później należy wdrożyć mleko następne adekwatne do wieku młodego człowieka. Trzeba zwracać uwagę na oznaczenia na opakowaniu, gdyż pozwala to uniknąć zakupu niewłaściwej mieszanki.
Potrzeby żywieniowe dzieci zmieniają się w miarę upływu czasu. Dieta niemowląt opiera się wyłącznie na mleku, dlatego ważne jest, aby dostarczało wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. U starszych dzieci stopniowo wprowadza się inne pokarmy - marchewkę, jabłuszko, zupki etc. Częściowo zaspokajają one zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Jednocześnie z wiekiem młody człowiek zaczyna eksplorować otaczający go świat, dlatego spala więcej kalorii.
W sprzedaży znajduje się:
Mleko NAN należy dostosować do wieku dziecka. Najmłodszym (od 1. dnia życia do 6. miesiąca życia), które cieszą się dobrym zdrowiem, rekomenduje się NAN Optipro Plus 1 HM-O. Jeśli dziecko jest starsze, wprowadza się produkt oznaczony innym numerkiem. Gdy cierpi z powodu nietolerancji laktozy, zaleca się NAN ExpertPro. Przy ulewaniu sprawdzi się NAN ExpertPro AR.
Mleka NAN różnią się:
Mleko NAN 1 stworzono dla niemowląt. Jego skład został starannie przemyślany i można podawać je maluszkom od 1. dnia życia do 6. miesiąca życia.
Producent definiuje mleko NAN 2 jako odpowiednie między 6. a 12. miesiącem życia.
Dzieciom, które ukończyły 12. miesiąc życia, podaje się mleko NAN 3.
Mleko NAN 4 wspiera zdrowie 2-latków. Należy traktować je jako uzupełnienie zbilansowanej diety.
Mleko NAN 5 stworzono dla 2,5-letnich dzieci, aby wspomóc ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Zapewnia łagodne przejście od płynnych do stałych pokarmów.