Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Skład
Opis
LITTLE STEPS® 3 mleko modyfikowane w proszku, wzbogacone w witaminy i składniki mineralne dla dzieci po 1. roku stanowi tylko część zróżnicowanej diety.
Dawkowanie
po 1. roku życia: 1 porcja = 210 ml przegotowanej wody + 7 płaskich miarek proszku; podawać 2-3 porcje mleka modyfikowanego i 3-2 inne posiłki dziennie.
- Umyj dokładnie ręce, zanim zaczniesz przygotowywać mleko LITTLE STEPS® 3.
- Umyj dokładnie kubek tak, aby zostały usunięte wszelki pozostałości mleka. Wygotuj przez 5 minut. Pozostaw pod przykryciem do chwili użycia.
- Doprowadź wodę pitną do wrzenia, pozostaw do ostygnięcia.
- Odmierz zgodnie z tabelą karmienia odpowiednią ilość letniej wody, o temp. 37 i wlej do wygotowanego kubka.
- Posługuj się wyłącznie załączoną miarką. Upewnij się, że załączona miarka jest umyta i dobrze osuszona, zanim jej użyjesz. Zgodnie z tabelą karmienia odmierz dokładnie i wsyp do kubka odpowiednią ilość płaskich miarek proszku.
- Potrząsaj kubkiem aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Podaj mleko dziecku. Niezjedzoną porcję wylej. Zamknij dokładnie torebkę po każdym użyciu.
Skład
Mleko odtłuszczone 81,9%, maltodekstryna, oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej kokosowy, olej rzepakowy), permeat serwatkowy (z mleka), laktoza (z mleka), cytrynian wapnia, emulgator (lecytyna sojowa), cytrynian sodu, cytrynian potasu, witaminy (C, B2, A, D, B12), fosforan potasu, siarczan żelazawy, siarczan cynku, jodek potasu.
100 g gotowego do spożycia mleka (3 płaskie miarki proszku i 90 ml wody) zawiera:
wartość energetyczna: 274 kJ/ 65 kcal,
tłuszcz 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,5 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,5 g; węglowodany 8,3 g, w tym cukry 5,4 g; białko 1,5 g, sól 0,07 g,
witamina A 58,2 μg (15%)*, witamina D 1,02 μg (15%)*, witamina C 14,8 mg (33%)*, ryboflawina (B2) 0,242 mg (35%)*, witamina B12 0,39 μg (49%)*
potas 83 mg (8%)*, wapń 81 mg (15%)*, fosfor 44,4 mg (8%)*, żelazo 1,2 mg (15%)*, cynk 0,73 mg (15%)*, jod 17,5 μg (22%)*, kwas linolowy 457 mg, kwas alfa-linolenowy 36,3 mg.