Spis treści
- Opis
- Działanie
- Skład
- Zalecana porcja
OpisLen mielony dostarcza organizmowi substancji śluzowych, białka oraz makro- i mikro-elementów.
DziałanieZawarte w lnie substancje śluzowe, o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz działają kojąco w nieżycie żołądka. Len w postaci mielonej znosi uczucie łaknienia, błonnik pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn -szkodliwych produktów przemiany materii.
SkładMielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
Zalecana porcja1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić. len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.