Błonnik – jego rola w organizmie
Błonnik jest elementem niezbędnym naszej codziennej diety, znaleźć go możemy w licznych produktach, głównie warzywach i owocach. Kiedy jednak nasze posiłki nie zawierają ich za wiele, a dodatkowo odczuwamy problemy gastryczne i walczymy z nadwagą warto zacząć uzupełniać dietę o preparaty z błonnikiem. Najpopularniejszym z nich jest ostatnio błonnik witalny, zawierający nieprzetworzone łuski nasion babki płesznik i nasiona babki jajowatej. Dostępny jest w postaci proszku. Jego rola jest wszechstronna, gdyż zapewniając uczucie sytości ułatwia odchudzanie i zabezpiecza przed efektem jo-jo, ułatwia wypróżnianie i oczyszczanie organizmu oraz wątroby, pomaga w chorobach metabolicznych, jak cukrzyca i nadciśnienie, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowań na raka i chorobę wieńcową.
Jak stosować błonnik
Warto sięgać po błonnik nie tylko na odchudzanie, czy na zaparcia. Należy jednak zwrócić uwagę, że błonnik w dużej mierze nie jest trawiony i utrudnia też wchłanianie innych składników, w tym leków. Dlatego leki mogą być stosowane pól godziny przed lub 2 godziny po błonniku, nie zależnie czy będzie on w proszku, cz w tabletkach. Błonnik w proszku może być stosowany jako dodatek do jogurtu, kefiru, czy sałatek lub też zawieszony w wodzie, czy mleku i wypity. Ważne jest także aby stosując jakikolwiek błonnik dużo pić, bo inaczej nie spełni on swojej roli. W zależności od celu jaki chcemy osiągnąć preparaty tego typu stosujemy raz, bądź nawet kilka razy dziennie. Błonnik na odchudzanie musi być zastosowany 3 – 4 razy dziennie, natomiast błonnik na zaparcia nawet raz na dobę.