Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
Opis
ŻURAWINA SUSZONA znana jest przede wszystkim z działania ograniczającego rozwój bakterii oraz skuteczności w zapobieganiu infekcji dróg moczowych i pęcherza. Udowodniono bowiem że obecne w niej związki nie tylko chronić mogą przed rozwojem zapalenia pęcherza, ale także wspomagają leczenie tej uciążliwej przypadłości. Warto jednak mieć na uwadze, że żurawina posiada również inne właściwości.
Żurawina zawiera takie witaminy jak B1, B2, B6, C, E, karoten, a także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Żurawina jest również bogatym źródłem błonnika, może zatem być pomocna osobom cierpiącym na zaparcia.
Żurawina chroni przed miażdżycą.
Badania naukowe wskazują, że polifenole obecne w owocach żurawiny działają ochronnie na lipoproteiny osocza, neutralizując wpływ wolnych rodników na zawarte w nich lipidy. Mniejsza podatność lipoprotein na utlenianie oznacza mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym. Dodatkowo, bioaktywne związki obecne w żurawinie pomagają także obniżyć poziom „złego cholesterolu” czyli lipoprotein o niskiej gęstości LDL, co również może mieć korzystny wpływ na kondycję układu krążenia, także działają przeciwagregacyjnie zmniejszając ryzyko powstawania zatorów w świetle naczyń krwionośnych.
Dawkowanie
Stosować jako przekąskę, dodatek do dań, deserów czy sałatek. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.