Spis treści
- Opis
- Działanie
- Skład
Opis
ALLNUTRITION KSYLITOL jest związkiem pochodzenia naturalnego, zaliczanym do tzw. polioli. Występuje w przyrodzie jako składnik włóknistych i zdrewniałych elementów wielu roślin, m.in. warzyw i owoców oraz brzozy, z której po raz pierwszy został pozyskany, stąd nazwa cukier brzozowy.
Ksylitol wyglądem przypomina zwykły cukier, jest też zbliżony do niego smakiem. Na tym jednak podobieństwa się kończą. Różnice pojawiają się na etapie wchłaniania i metabolizowania. Ksylitol po spożyciu nie powoduje ani istotnej odpowiedzi glukozowej, ani insulinowej. Stąd też polecany jest osobom z zaburzeniami gospodarki insulinowej, m.in. diabetykom. Co więcej, ksylitol jest słodszy od cukru i zarazem mniej kaloryczny (1g ksylitolu to zaledwie 2,4kcal, 1g sacharozy – 4kcal), tak więc słodzone nim potrawy mają niższą wartość energetyczną.
U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Ważne jest też to, że ksylitol w przeciwieństwie do cukru stołowego nie psuje zębów, a wręcz może wspomagać walkę z próchnicą.
Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający.
Działanie
- Naturalny zamiennik białego cukru
- Polecany diabetykom
- Idealny do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych
- Zawiera o 40% mniej kalorii od cukru
Skład
ksylitol (cukier brzozowy).