Wiosna to czas, kiedy chcemy poprawić swoją formę przed latem. Angażujemy się w ćwiczenia, aby po długiej, leniwej zimie wrócić do formy. Jak mądrze podejść do kwestii, aby chęć zmiany stylu życia nie zakończyła się kontuzją i by szybko nie brakło nam energii do uprawiania sportu?
Gość allecco.pl radzi: Co jeść, aby być zdrowym?
- Co warto jeść, by nie chorować?
Nikt z nas nie lubi chorować, dlatego warto pomyśleć o wprowadzeniu do swojej diety produktów, które pomogą podnieść odporność i uniknąć infekcji. Co jeść, aby być zdrowym? I to teraz, a nie jesienią. Specjalnie dla allecco.pl radzi Wanda Baltaza, dietetyczka.
Kochani, każdego dnia powinniśmy pamiętać o regularnym jedzeniu zdrowych i urozmaiconych posiłków, dopasowanych do naszej płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Dodatkowo warto już teraz zadbać, aby w Waszym menu znalazło się to, co wzmocni odporność i doda siły organizmowi, gdy przyjdzie jesień.
Co warto jeść, by nie chorować?
Po pierwsze: produkty bogate w witaminę C, która jest niezbędna, by bronić organizm przed bakteriami i wirusami, działa stymulująco, łagodzi objawy osłabienia lub przeziębienia, wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych, a ponadto jej obecność w posiłku zwiększa przyswajanie z niego żelaza. Dobrymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka czerwona, szpinak, porzeczki, cytrusy i kiwi, ale również cebula
Po drugie, produkty zawierające antyoksydanty, czyli cząsteczki, które spowalniają procesy starzenia komórek, a także uczestniczą w zwalczaniu wolnych rodników. Są to: witaminy C, A i E. Witaminę E , która jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, znajdziemy m.in. w olejach roślinnych i produktach zbożowych z pełnego przemiału. Z kolei witaminę A możemy dostarczać z produktów mlecznych, jaj, ale również - w postaci beta-karotenu - z pomarańczowych i czerwonych warzyw, np. marchwi czy botwinki.
Po trzecie, probiotyki, czyli kultury bakterii zawarte w produktach nabiałowych, np.: jogurcie, kefirze i maślance oraz w kiszonkach. Oprócz regulowania pracy przewodu pokarmowego, podnoszą one naszą odporność. Kiszona kapusta i ogórki powinny być częstym dodatkiem do obiadów!
Po czwarte, czosnek, który dzięki zawartości allicyny, flawonoidów i witamin ma właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze.
Po piąte, produkty obfitujące w składniki mineralne, przede wszystkim cynk i selen, które łagodzą i skracają przebieg przeziębienia. Zawierają je produkty zbożowe, orzechy, pestki i nasiona, chude mięso, ryby oraz jaja, a także nasiona roślin strączkowych.
Po szóste, miód, zwłaszcza lipowy, wielokwiatowy oraz spadziowy, bo ma działanie bakteriobójcze. Codziennie możemy dodawać jedną łyżkę (nie więcej!) np.: do owsianki, musli albo jogurtu.
Moi Drodzy, pamiętajcie także o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów (minimum 1,5 - 2 litry dziennie), najlepiej wody mineralnej, naturalnych soków i herbat ziołowych. Polecam też napary z melisy czy mięty, ale także bardzo dobre źródło antyoksydantów, czyli sok z aronii, który możemy pić na ciepło lub dodawać go do herbaty. Warto także delektować się kakao, szczególnie z dodatkiem rozgrzewających przypraw, jak cynamon i imbir. Taki napój na pewno poprawi nasze samopoczucie i zwiększy odporność! Na zdrowie!
Pozdrawiam Czytelników allecco.pl - Wanda Baltaza, dietetyczka
Uwaga, artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.