Czasem problemy z cerą są wynikiem złej diety. Ekspert allecco.pl podpowiada, jakie jedzenie dobrze działa na cerę.
Dieta: sięgnij po superfoods
Superfoods, czyli superżywność, to produkty o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Poprawiają odporność, działają odtruwająco, wzmacniają organizm, wspomagają kondycję i zwiększają odporność na stres. Co to jest superfood? Kto potrzebuje takiej żywności – radzi ekspert allecco.pl.
- Co to znaczy superfood?
- Superfood – czy wystarczy by zapewnić sobie zdrowie?
- Kto i w jakich ilościach powinien korzystać z superfood?
- Co zaliczamy do superfood?
- Superfood, jako zastrzyk witamin i minerałów
- Superfood na spadek energii i nadmiar stresu
- Superfood na oczyszczenie organizmu
Dieta ma kluczowy wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucie. Pomaga uchronić przed takimi chorobami jak: cukrzyca, nadciśnienie czy otyłość. Wprowadzenie do codziennego jadłospisu superfoods korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, dodaje energii i zdrowia.
Co to znaczy superfood?
Superfood to produkty naturalne, które wyróżniają się swoim unikalnym składem. Są bogate w witaminy, minerały i inne drogocenne składniki, pozytywnie wpływające na organizm. Na liście superfood znajdziemy tylko takie produkty, których zdrowotne właściwości zostały udowodnione badaniami. Superfood jest to więc skoncentrowana dawka substancji odżywczych, dodająca zdrowia, poprawiająca samopoczucie i chroniąca przed rozwojem wielu chorób.
Superfood to również zastrzyk antyoksydantów, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki są to niebezpieczne i szkodliwe cząsteczki, które niszczą zdrowe komórki w organizmie. Tym samym przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu i wpływają na rozwój wielu poważnych chorób, w tym również choroby nowotworowej.
Superfood – czy wystarczy by zapewnić sobie zdrowie?
Superjedzenie to wartościowe pożywienie, które korzystnie i wielokierunkowo oddziałuje na pracę całego organizmu. Jednak samo sięgnięcie po produkty z listy superfood nie wystarczy, aby móc długo cieszyć się dobrym zdrowiem, sprawnością intelektualną i fizyczną. Niezdrowa, wysokoprzetworzona dieta z dodatkiem superfood nie uchroni nas przed otyłością i innymi chorobami.
Pamiętajmy jednak, że to przede wszystkim my mamy wpływ na stan naszego zdrowia. Zdrowe odżywianie się, korzystanie z sezonowych, naturalnych produktów, zbilansowane i zróżnicowane posiłki i aktywność fizyczna dostosowana do indywidualnych możliwości to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Dodanie do tego produktów z listy superfood może stanowić idealne dopełnienie zdrowego stylu życia.
Kto i w jakich ilościach powinien korzystać z superfood?
Wiedząc już czym jest superfood, łatwo można się domyślić, że z odżywczych właściwości superjedzenia może korzystać prawie każdy. Nie wszystkie składniki, znajdujące się na liście superfood są odpowiednie dla kobiet w ciąży, karmiących, a także małych dzieci. Również osoby ciężko chore lub stosujące wiele leków, przed sięgnięciem po superfood powinny skontaktować się z lekarzem.
W pozostałych przypadkach można śmiało włączyć superfood do codziennej diety. Jednak jak ze wszystkim, także i z superżywnoscią należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Chociażby owoce znajdujące się na liście superfood, mimo swoich prozdrowotnych właściwości, zawierają też spore ilości cukru, który w nadmiarze jest szkodliwy. Superfood najlepiej spełnia swoją funkcję, jeśli stanowi jedynie uzupełnienie i urozmaicenie zdrowej diety.
Co zaliczamy do superfood?
Niejednych pewnie zaskoczy fakt, że na liście superfood znajduje się wiele dobrze wszystkim znanych produktów spożywczych. Są tutaj niektóre owoce, warzywa i przyprawy. Do superżywności zaliczamy też produkty trudniej dostępne, czasami egzotyczne. Niektóre z nich znajdziemy w postaci suplementów diety, dzięki którym możemy uzupełniać codzienną dietę w odżywcze składniki.
Oto co zaliczamy do superfood:
- Owoce – np. jagody goji, jagody acai, banany, jabłka, maliny, truskawki, żurawina;
- Warzywa – szpinak, brokuły, buraki, pomidory, dynia, czosnek, marchew, szparagi;
- Nasiona i orzechy – orzechy włoskie, laskowe, macadamia, pistacje, nasiona chia;
- Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej kokosowy;
- Inne – komosa ryżowa, kasza jaglana, algi, spirulina, mleczko pszczele, sok z brzozy.
Jest to zaledwie ułamek produktów należących do listy superfood.
Superżywność jest smaczna, zdrowia i bardzo odżywcza. Każdy produkt, określany jako superfood, ma swoje wyjątkowe właściwości i zdrowotne działanie.
Przyjrzyjmy się bliżej tym składnikom, które nie są tak znane i powszechnie spożywane.
Superfood, jako zastrzyk witamin i minerałów
Wiele produktów zaliczanych do superfoods to istna bomba witamin i minerałów. Wśród nich jest m.in. berberyna. Wspomaga leczenie wielu chorób, w tym m.in. nadciśnienia i cukrzycy, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Korzystnie wpływa na pracę wielu układów i narządów np. układu rozrodczego i wątroby. Berberyna dostępna jest w postaci sproszkowanego korzenia berberysu – Berberyna Powder Superfood.
Kolejnym bardzo odżywczym produktem jest korzeń maca. Maca to roślina, określana również jako peruwiański żeń-szeń. Zawiera duże ilości białka, witamin, minerałów i innych cennych składników. Poprawia sprawność fizyczną i umysłową, podnosi libido, zmniejsza poziom stresu, pomaga unormować poziom hormonów w okresie menopauzy i wspiera układ odpornościowy. Przykładowy suplement z tym składnikiem to Maca Bio Superfood. Proszek ten można zmieszać z wodą, sokiem lub dodać do stałych posiłków.
Spirulina to jeden z czołowych produktów na liście superfood. Jest to alga o charakterystycznym zapachu. Jest niezwykle bogata w antyoksydanty, białko, żelazo i chlorofil. Można stosować spirulinę na odporność, na oczyszczenie organizmu i pozbycie się z niego toksyn. Spirulina wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, a jej regularne zażywanie wpływa korzystnie na poziom energii.
Superfood na spadek energii i nadmiar stresu
Jednym z produktów superfood na odstresowanie jest różeniec górski. Jest to roślina, która wzmacnia odporność organizmu na stres. Uważa się, że poza wpływem na poprawę sprawności fizycznej i intelektualnej, działa ona również przeciwdepresyjnie. Podnosi poziom energii i poprawia samopoczucie. Może również chronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Wpływa też ochronnie na serce. Różeniec górski jest dostępny w postaci proszku Różeniec Górski Powder Superfood.
Superfood na oczyszczenie organizmu
Wśród produktów znajdujących się na liście superfood, jest wiele takich, które działają oczyszczająco na organizm, pomagając pozbyć się szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii. Jest to chociażby wspomniana wyżej spirulina, ale także ostropest plamisty i chlorella.
Ostropest plamisty znany jest ze swoich ochronnych właściwości w stosunku do wątroby. Chroni ją przed wnikaniem toksyn i innych niebezpiecznych substancji. Poza właściwościami odtruwającymi, poprawia pracę całego układu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i działa silnie przeciwzapalnie. Ostropest plamisty to superfood, zapewniający skuteczny detoks organizmu.
Chlorella to mniej znana alga niż spirulina, ale również posiadająca swoje wyjątkowe właściwości. Jednym z jej głównych działań jest oczyszczanie i wzmocnienie organizmu. Algi są przedmiotem licznych badań naukowych i ciągle odkrywamy ich zdrowotne działanie. Chlorella to jeden z produktów znajdujących się na liście superfood, który poprawia trawienie, reguluje gospodarkę hormonalną, obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Zawiera duże ilości białka, chlorofilu, różnych witamin i minerałów, w tym również żelaza, cynku i magnezu. Chlorella jest często zaliczana do jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Korzystne efekty daje stosowanie chlorelli na odporność, ponieważ wzmacnia ona również układ immunologiczny. Chlorella dostępna jest w postaci proszku Bio Chlorella Superfood.
Do superfood zaliczamy też takie produkty, którymi możemy czasem zastępować te popularne, często stosowane w kuchni. Przykładowo, zamiast ryżu czy ziemniaków, możemy sięgnąć po komosę ryżową. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kokosową, a zwykłą sól – solą himalajską.
Wzbogacają one codzienny jadłospis w niezwykle odżywcze i cenne składniki. Warto sięgnąć po superfood i samemu przekonać się o ich zdrowotnych właściwościach.
Artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.