Czy na pewno wiesz, ile wody pić, aby organizm działał prawidłowo? A masz świadomość, że w jednym litrze wody smakowej może być nawet pięć łyżek stołowych cukru! Nie łap się za głowę, tylko przeczytaj, co radzi Wanda Baltaza, dietetyczka, ekspert allecco.pl.
Wody lecznicze – na co pomogą?
Większość z nas pije, żeby nawodnić organizm i ugasić pragnienie. Odpowiednia woda może jednak przynieść liczne korzyści zdrowotne, jak chociażby łagodzenie dolegliwości żołądkowych czy wspomaganie pracy nerek. Ekspert allecco.pl wskazuje cenne właściwości wód leczniczych.
- Wody lecznicze – rodzaje
- Woda lecznicza Jana
- Woda lecznicza Zuber
- Woda lecznicza Słotwinka
- Solanka termalna jodowo-bromowa – lecznicza kąpiel
Wody mineralne to wody podziemne, które różnią się od wody z kranu tym, że nie zawierają żadnych zanieczyszczeń i mają stabilną zawartość minerałów. W zależności od stężeń poszczególnych pierwiastków, mogą być mniej lub bardziej zmineralizowane. Wody lecznicze wyróżniają się natomiast szczególnie dużą ilością rozpuszczonych w nich gazów i soli, dzięki czemu nabierają specjalnych właściwości i mogą być wykorzystywane w celach zdrowotnych. Lecznicze wody mineralne oczywiście też są pozbawione zanieczyszczeń.
To, jaki skład ma woda lecznicza, zależy od budowy terenu i panujących tam warunków. Ukształtowanie terenu jest więc decydujące przy wyborze miejsca ujęcia wody. W Polsce większość wód leczniczych wydobywana jest z rejonów południowych – przede wszystkim z okolic Sudetów i Karpat.
Wody lecznicze – rodzaje
W zależności od tego, których składników jest najwięcej, wyróżniamy następujące rodzaje wód leczniczych:
- szczawy – zawierają szczególnie dużo dwutlenku węgla i wodorowęglanów,
- wody siarczane – zawierają siarkowodór,
- wody gorzkie – zawierają siarczan magnezowy,
- wody żelaziste – zawierają wodorowęglan żelazawy,
- solanki – zawierają głównie chlorek sodu,
- wody radioaktywne – zawierają pierwiastki promieniotwórcze,
- cieplice (termy) – pochodzą z ujęć, przy których woda ma wyższą temperaturę.
Ze względu na skład i specyficzne właściwości, każda wymieniona woda lecznicza jest wykorzystywana w innym celu. Termy działają wyciszająco, relaksująco i wspomagają przemianę materii. Wody z gazem radonowym pobudzają układ krwionośny, łagodzą bóle mięśniowo - stawowe, a także mogą okazać się pomocne w chorobach alergicznych. Szczawy stosowane w kuracji pitnej działają głównie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i górne drogi oddechowe. Kąpiele solankowe natomiast poprawiają ukrwienie skóry, zwiększają jej odporność na czynniki zewnętrzne i rozluźniają mięśnie. Zaś kąpiele w wodzie ze związkami siarki wykorzystywane są przy chorobie reumatycznej, stanach zwyrodnieniowych oraz owrzodzeniach. To tylko niektóre z zastosowań wód leczniczych.
W przypadku osób, cierpiących na poważne lub przewlekłe schorzenia, lepiej aby o zastosowaniu wody leczniczej do picia lub do kąpieli zadecydował lekarz. Ustali on, w jakiej ilości pacjent może taką wodę spożywać i jak długo powinna trwać taka kuracja.
Oto przykłady jednych z najbardziej popularnych wód leczniczych:
Woda lecznicza Jana
Mineralna woda lecznicza Jan to szczawa wodorowęglanowo – wapniowa, której regularne picie daje następujące korzyści zdrowotne:
- zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, działa silnie moczopędnie – można ją stosować wspomagająco przy kamicy nerkowej, a także innych chorobach nerek i dróg moczowych;
- obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi – znajduje zastosowanie przy cukrzycy i miażdżycy.
Wodę leczniczą Jana można pić 3 razy dziennie po szklance, mniej więcej na pół godziny przed jedzeniem. Nie powinni jej jednak stosować pacjenci przyjmujący glikozydy nasercowe, ponieważ działanie tych leków może zostać nasilone.
Woda lecznicza Zuber
Woda lecznicza Zuber to również szczawa, określana jako jedna z najbardziej zmineralizowanych wód leczniczych w naszym kraju. Zawiera ona szczególnie dużo jonów sodu, potasu, magnezu, chloru i wodorowęglanów, a dzięki temu:
- neutralizuje kwasy żołądkowe – stosowana wspomagająco przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a nawet zgadze;
- zwiększa wytwarzanie i przepływ żółci – pomocna przy chorobach dróg żółciowych i zaburzeniach trawienia;
- obniża wysoki poziom glukozy i cholesterolu – wykorzystana jako uzupełnienie leczenia cukrzycy i miażdżycy;
- łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z nadużyciem alkoholu.
Woda lecznicza Zuber również może być stosowana 3 razy dziennie, w ilości pół szklanki. Wymaga rozcieńczenia, dlatego należy ją zmieszać ze zwykłą wodą lub wodą Jan. Zanim sięgniemy po wodę Zuber, warto skonsultować się z lekarzem. Nie powinna ona być stosowana przede wszystkim przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, a także tych, którzy muszą ograniczać ilość soli w diecie.
Woda lecznicza Słotwinka
Słotwinka to kolejna woda lecznicza – szczawa. Zawiera ona wysokie stężenie jonów magnezowych, wapniowych, chlorkowych i wodorowęglanów. Jej prozdrowotne właściwości to przede wszystkim:
- wzmacnianie układu kostnego – może być wspomagająco stosowana w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, po złamaniach i urazach kości;
- uszczelnianie naczyń krwionośnych;
- wspomaganie pracy układu nerwowego i pokarmowego.
Woda lecznicza Słotwinka, podobnie jak woda lecznicza Jan, może być wypijana 3 razy dziennie po 1 szklance, najlepiej przynajmniej pół godziny przed posiłkiem.
Solanka termalna jodowo-bromowa – lecznicza kąpiel
Wymienione wyżej wody służą do kuracji pitnej, natomiast solanka termalna jodowo-bromowa jest przykładem wody leczniczej, którą można wykorzystać zewnętrznie. Zawiera ona w swoim składzie wiele pierwiastków, m.in. brom, jod, magnez i wapń. Wspomaga mechanizmy obronne skóry. Może być więc z powodzeniem wykorzystywana przy różnego rodzaju stanach zapalnych, w tym także zmianach łuszczycowych i grzybiczych. Działa też antybakteryjnie. Kąpiel przy użyciu takiej solanki odpręży i zregeneruje organizm. Solanka, ze względu na wysoką zawartość jodu, nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na choroby tarczycy. Nie należy jej też wykorzystywać także przy ostrych stanach zapalnych skóry.
Wody lecznicze, dzięki swojemu unikalnemu składowi, mogą okazać się pomocne przy leczeniu wielu schorzeń. Warto więc z nich korzystać, jednak nie należy tego robić na własną rękę. Konsultacja w tej sprawie z lekarzem będzie najlepszym rozwiązaniem.
Uwaga, artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.