Astaksantyna – najsilniejszy antyutleniacz
800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza niż witamina E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten. Astaksantyna jest najsilniejszym znanym obecnie naturalnym antyutleniaczem, jaki możemy dostarczyć organizmowi.
- Naturalna i bez chemii
- Cudowna kapsułka
- Czy słyszeliście kiedyś wcześniej w ogóle o Astaksantynie?
- Astaksantyna – co to takiego?
- Zalety naturalnej Astaksantyny
- Działanie kosmetyczne
- Jak stosować?
- Dlaczego Astaksantyna jest wyjątkowa?
Dopiero od niedawna jest dostępna na polskim rynku i wciąż jest mało popularna.. Niezależne badania nad jej właściwościami nadal trwają i wykazują coraz bardziej wielokierunkowe działanie astaksantyny. Astaksantyna jest składnikiem odżywczym, pochodzącym z morza i ma właściwości przeciwstarzeniowe. Należy ona do najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy karetonoidów, które z kolei są prekursorami witaminy A i głównym źródłem dietetycznym tej witaminy u człowieka ·– wyjaśnia Mieczysław Tusk, Ambasador Wellness w Polsce. – Przypatrywałem się badaniom prowadzonym przez naukowców w Szwecji i widziałem, co astaksantyna potrafi zdziałać. Z pełną odpowiedzialności mogę potwierdzić, że jest całkowicie naturalna i bezpieczna.
Naturalna i bez chemii
Astaksantyna jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie. Na skalę przemysłową pozyskuje się ją z alg Hameatococcus pluvialis. Duża ilość tego barwnika zawarta jest również w krewetkach, krylu i mięsie łososia, nadając im charakterystyczne różowe zabarwienie.
Badania wykazują, że wspomaga pracę mięśni i wytrzymałość. Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, ochrania czerwone ciałka krwi transportujące tlen do organów, pomaga w utrzymaniu wysokiej wydajności mięśni.
Zmniejsza widoczne oznaki przedwczesnego starzenia i poprawia ogólną kondycję skóry. Ze względu na bardzo silne właściwości antyoksydacyjne świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami. Dlatego też zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Może działać jako naturalny filtr przeciw promieniowaniu słonecznemu, zapobiegając uszkodzeniom DNA oraz regenerując skórę. Najnowsze badania donoszą także, że chroni przed różnymi schorzeniami występującymi u cukrzyków.
Cudowna kapsułka
Te źródło zdrowia zamknięte jest w małej kapsułce, którą można zażywać jako suplement diety. W takiej formie daje najwięcej korzyści konsumentowi.. Przyjmowana może być zarówno przez osoby młode, jak i starsze. Skutecznie zapobiega rozkładowi kolagenu wywołanemu promieniowaniem UV, powstawaniu zmarszczek, poparzeniom słonecznym czy fotoalergii. Wykazano również, że miejscowa aplikacja astaksantyny ma właściwości wybielające skórę, co jest niezwykle popularne w Azji. Redukuje melaninę o 40 proc. w znacznym stopniu zmniejszając piegi i plamy starzeniowe.
Czy słyszeliście kiedyś wcześniej w ogóle o Astaksantynie?
Substancja ta jest odkryciem w dziedzinie wzmacniania odporności. Osoby, które ją stosowały, podkreślają jej liczne właściwości – zmniejszenie bólów artretycznych, szybszy powrót do zdrowia, wzrost energii, rzadsze przypadki grypy i przeziębienia, a nawet zdolność do dłuższego przebywania na słońcu bez oparzeń słonecznych.
Astaksantyna różni się od innych produktów tym, że działa na wiele różnych schorzeń nie wywołując przy tym negatywnych efektów ubocznych. Przedłuża młodość skóry i sprawia, że organizm dłużej utrzymuje życiową witalność.
Astaksantyna – co to takiego?
Astaksantyna znajduje się w algach i fitoplanktonie, a także w niektórych roślinach, grzybach i bakteriach. Ponieważ jednak stanowią one część łańcucha pokarmowego, trafiają z czasem do organizmów zwierząt. Każde morskie zwierzę o różowym lub czerwonawym kolorze, np. łosoś, homar, krewetka czy krab ma w sobie naturalną astaksantynę.
Naturalna Astaksantyna może:
- pomóc zredukować ból spowodowany artretyzmem i chorobami stawów
- kontrolować śmiertelne „ciche zapalenia”, powód chorób serca, zawałów, raka, cukrzycy, choroby Alzheimera i wielu innych, groźnych dla życia przypadłości
- dodawać energii, zwiększać siłę i wytrzymałość
- działać, jako „wewnętrzny filtr słoneczny” i poprawiać stan skóry
- wzmacniać system odpornościowy organizmu
- chronić oczy i mózg przed działaniem wolnych rodników i utleniaczy
- wspierać układ sercowo-naczyniowy i utrzymywać w normie poziom cholesterolu
Zalety naturalnej Astaksantyny
- przenika barierę między układem krwionośnym a mózgiem dostarczając przeciwutleniacze do mózgu i centralnego układu nerwowego i zapobiega stanom zapalnym tych organów
- przenika barierę między siatkówką a układem krwionośnym zaopatrując oko w przeciwutleniacze i zapobiegając stanom zapalnym
- przemieszcza się wewnątrz organizmu dostarczając przeciwutleniacze i zapobiegając stanom zapalnym we wszystkich organach, ze skórą włącznie
- napina błonę komórkową
- wiąże tkankę mięśniową
- działa, jako silny przeciwutleniacz i szybko eliminuje wolne rodniki oraz neutralizuje tlen singletowy
Działanie kosmetyczne
Po pierwsze, zażywanie Astaksantyny chroni skórę przed oparzeniem. Po drugie, jej własności przeciwutleniające sprzyjają leczeniu wcześniej uszkodzonej skóry. Kilku producentów zaczęło już stosować Astaksantynę do produkcji kremów do twarzy i ciała, a także do produkcji pomadek do ust.
Przeprowadzone eksperymenty wskazują na działanie Astaksantyny na ludzki wygląd, gdy jest ona zażywana wewnętrznie. W jednym z nich, za każdym razem podawano inny preparat, np. kwasy tłuszczowe omega 3, pochodne witaminy E, znane, jako tokotrienol, ale wspornym mianownikiem łączącym te badania była obecność Astaksantyny, jako składnika podawanych substancji. Uczestniczyły w nich kobiety, których średnia wieku wynosiła 40 lat. Żadna z nich nie wiedziała, czy zażywa Astaksantynę, czy placebo. Po dwóch tygodniach odnotowano poprawę w siedmiu różnych obszarach:
- drobne zmarszczki
- poziom nawodnienia
- odcień skóry
- elastyczność
- gładkość
- obrzmienia
- plamy i piegi
Po upływie czterech tygodni, badane, których cera była określana, jako sucha przed rozpoczęciem eksperymentu, obecnie doświadczyły wzrostu nawilżenia skory, redukcji drobnych zmarszczek i wyprysków skórnych, zmniejszenia opuchlizny wokół oczu, poprawy elastyczności skory i ogólnej poprawy cery. W grupie biorącej placebo nie odnotowano żadnej poprawy, a nawet lekkie pogorszenie stanu cery.
Jak stosować?
Badania krwi ludzkiej na obecność Astaksantyny dowodzą, że preparat ten jest najlepiej przyswajany drogą pokarmową. Dawki Astaksantyny podawane ludziom w rozlicznych badaniach różniły się jednak znacznie, wynosząc od 2 mg do 16 mg na dobę. Jaka zatem dawka jest odpowiednia dla ludzi? Odpowiedź na to pytanie zależy od kilku czynników. Po pierwsze: w jakim celu chcemy zażywać Astaksantynę? Po drugie: jakim pochłaniaczem jesteś? Pięcioprocentowym czy dziewięćdziesięcioprocentowym?
Ludzie różnią się zdolnością przyswajania karotenoidów, co sprawia, że bardzo trudno jest ustalić jedną dawkę dla wszystkich. Jeśli przyswajasz 90% karotenoidów, to po zażyciu 1 mg Astaksantyny osiągniesz to samo, co twój przyjaciel, przyswajający zaledwie 5% karotenoidów, po zażyciu 18 mg.
Głównym czynnikiem decydującym o przyswajaniu Astaksantyny przez organizm jest sposób jej przyjmowania: zaleca się przyjmowanie jej w posiłkach, najlepiej zawierających pewną ilość tłuszczu, ponieważ Astaksantyna, jak inne karotenoidy rozpuszcza się w tłuszczach. Inną możliwością jest przyjmowanie jej w żelowych kapsułkach, które zawierają olej, jako bazę.
Zalecane przez producentów dawkowanie to obecnie ok. 4 mg dziennie dla osób bez szczególnych dolegliwości. Poniższa tabelka przedstawia w ogólnym zarysie zasady, którymi należy się kierować przy ustalaniu dziennej dawki:
Zastosowanie – zalecana dawki:
- przeciwutleniacz 2 – 4 mg dziennie
- artretyzm 4 – 12 mg dziennie
- zapalenie ścięgien/zespół cieśni nadgarstka 4 – 12 mg dziennie
- ciche stany zapalne/zakwaszenie organizmu 4 – 12 mg dziennie
- wewnętrzny ekran przeciwsłoneczny 4 – 8 mg dziennie
- poprawa wyglądu i stanu skory 2 – 4 mg dziennie
- wzmocnienie układu odpornościowego 2 – 4 mg dziennie
- układ sercowo-naczyniowy 4 – 8 mg dziennie
- siła i wytrzymałość 4 – 8 mg dziennie
- mózg i centralny system nerwowy 4 – 8 mg dziennie
- wzrok 4 – 8 mg dziennie
- zastosowanie miejscowe 20 – 100 jedn./milion
Ustalając dawkę samodzielnie, najlepiej jest zacząć od najmniejszej wartości podanej w tabelce i po miesiącu sprawdzić efekty. Jeśli nie są zadowalające, należy stopniowo ją zwiększać. Niektórzy postępują odwrotnie: zaczynają od największej zalecanej dawki i stopniowo ograniczają dzienną dozę. Nie ma większej różnicy, który sposób wybierzemy, gdyż należy pamiętać, że: nie istnieje dawka, która mogłaby być toksyczna.
W dobie tak szybkiego rozwoju technologii, która ma ogromny wpływ na wszystko, co nas otacza, potrzebujemy dodatkowej ochrony dla naszego organizmu. Po co? Aby cieszyć się lepszym zdrowiem. Regularny kontakt ze słońcem, probiotyki, witaminy to jest to, co jest nam potrzebne. Wiedzieć jednak należy, w jaki sposób i kiedy to wszystko połączyć, aby zadziałało. Tylko dobre rozwiązania zapewniają nam ochronne przed współczesnymi problemami będącymi skutkiem rozwoju technologii i czynnikami, których nie było 100 lat temu. Tak wiec należy znaleźć lepsze źródła i narzędzia do tego, aby przejąć kontrole nad swoim zdrowiem. Prawda?
Dlaczego Astaksantyna jest wyjątkowa?
Bo przenika barierę krew-mózg i krew-siatkówka (w przeciwieństwie do beta-karotenu i likopenu), przez co zapewnia ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalna oczu, mózgu i centralnego układu nerwowego, a także zmniejsza ryzyko katarakty, zwyrodnienia plamki żółtej, utraty wzroku, demencji i choroby Alzheimera. Astaksantyna jest silniejsza od beta-karotenu, likopenu i luteiny, które należą do tej samej grupy związków. Wykazuje bardzo silne właściwości wymiatania wolnych rodników oraz chroni komórki, organy i tkanki przed uszkodzeniami tlenowymi. Niepowtarzalne właściwości antyoksydacyjne Astaksantyny zapewniają niezwykle korzyści dla zdrowia miedzy innymi: poprawa układu sercowo-naczyniowego, normowanie poziomu cukru we krwi, wzmacnianie odporności, walczy z rakiem, redukuje stany zapalne, poprawia zdrowie oczu oraz sprawność fizyczna. Ma wspaniale działanie przy stosowaniu miejscowym: nawilża, wygładza, nadaje ładniejszy odcień i lepsza elastyczność, zmniejsza zmarszczki i piegi, zmniejsza obrzęki pod oczami.
Co jest ważne? Aby przyjmować Astaksantynę podczas jedzenia zawierającego tłuszcze! 4mg – 12 mg dziennie. To zależy od tego jak ma na nas zadziałać. Np. 4 mg chronią przed promieniami UV. Niektórzy przyjmują suplementy miedzy posiłkami, co dla niektórych nie robi różnicy, ale nie dla Astaksantyny! Aby miała ona korzystny wpływ na organizm łykaj ją podczas posiłku o dużej zawartości tłuszczu, który ułatwi jej wchłanianie. To bardzo ważne! Nie oczekuj natychmiastowych rezultatów. Jest ona bezpieczna i naturalna, ale wyniki pojawiają się, po co najmniej 2- 4 lub 6 tygodni.
Artykuł sponsorowany.
Uwaga, artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.